Villa Santpoort

Santpoort / Netherlands / 2020

41
41 Love 1,161 Visits Published

Set between wonderful tall trees along a laneway, Villa Santpoort is a family residence that fully engages with the surrounding greenery.


Old beech-lined laneway forms magnificent backdrop


The residents had some  explicit wishes for their new home. They wanted to enjoy the wooded surroundings, the living areas to be as private as possible, and the bedrooms in the basement. On inspecting the densely overgrown site they discovered a wonderful old laneway lined by beech trees, which forms a magnificent backdrop to the garden, perfectly oriented towards the sun. 


Villa embraces green site


DP6 designed an elongated volume with a kink that makes it seem as if the villa embraces its green surroundings. The facade facing the beech-lined laneway is completely transparent, allowing indoors and outdoors to merge seamlessly. The facade facing the public road is more protected and largely closed. While the entrance and dining space are low-ceilinged and more intimate, the kitchen and living spaces are tall and spacious. Extending over the terrace, the entresol offers an elevated view of the sequence of living spaces. The bedrooms are grouped in the basement, with the master bedroom at one end opening onto a private outdoor green area.


Dynamic play of space and light


Villa Santpoort is designed to enhance perception: the flowing connections with the outdoors, the views made more exciting by the kink, and the play of light filtered by the trees and falling on the tactile materials.


The angled upper volume is faced in vertical panels and bamboo slats. Filtered by these vertical slats, the light in the void changes over time: during the day the slats blend with the bamboo finish of the upper volume, while in the evening hours the whole void is visible from outside as the light inside glows through the slats.


 


CONSULTANTS


STEP engineering, Emmen


IV-bouw, Sliedrecht


Total Cost Bouwadvies, Harmelen


 


CONTRACTOR
De Nijs, Castricum 


SURFACE (GFA)
397 sqm


DESIGN


2017 - 2019


CONSTRUCTION
2019 - 2020


 


PHOTOGRAPHY
Daria Scagliola & Stijn Brakkee 

41 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Set between wonderful tall trees along a laneway, Villa Santpoort is a family residence that fully engages with the surrounding greenery. Old beech-lined laneway forms magnificent backdrop The residents had some  explicit wishes for their new home. They wanted to enjoy the wooded surroundings, the living areas to be as private as possible, and the bedrooms in the basement. On inspecting the densely overgrown site they discovered a wonderful old laneway lined by beech trees, which forms a...

    Project details
    • Year 2020
    • Work finished in 2020
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 41 users