Casa P

Porto-Vecchio / France / 2019

145
145 Love 2,708 Visits Published

Originally the context of this project was relatively straightforward. The mission was the renovation of a small villa built in the 1980’s, but without extension work or development of the existing volumes in order to avoid planning permission.


The contractor’s ambitious mandate committed us primarily to maximizing the living area without expanding what was first built. The covered patio, the porch and the garage were thus converted into living space.


Furthermore, the refurbishment of the roof enabled us to completely rethink the infrastructure in order to reorganize and optimize the existing living area.


Once the plan work completed, the facades become the mirror of the architectural input and develop a new relationship with the surroundings. In order to both consolidate the structure of the facades and mark the constructive expression of our work, new openings were valorized by large rough concrete frames. To complete the villa’s new aspect, the existing sprayed cement coating was picketed and recovered by a manual state of the art covering of lime and local sand. By using this sand, we were able to integrate the building in its natural environment thus recreating a new dialogue.  


[FR]


Le contexte de ce projet est à l’origine relativement cadré. Il s’agit de restaurer une petite villa construite dans les années 80 sans l’étendre ni en dénaturer la volumétrie du fait du cadre réglementaire.


Le programme du maitre d’ouvrage, plus important que la superficie actuelle de la maison, nous oblige dans un premier temps à tenter de récupérer un maximum de surface habitable, sans pour autant sortir de l’emprise bâtie existante. De cette manière la terrasse couverte, le porche, ainsi que le garage, sont transformés en parties habitables.


Par la suite, la réfection de la toiture offre la possibilité de nous affranchir totalement du système structurel interne afin de réorganiser et d’optimiser les espaces de vie intérieurs.


Une fois le remaniement du plan opéré, les façades viennent naturellement exprimer l’intervention architecturale en affirmant les nouvelles relations à l’extérieur de l’ouvrage. Dans un souci de répondre à la fois à un besoin structurel de consolidation des façades, mais également, d’expression de la vérité constructive de notre intervention, les nouveaux percements sont marqués par de larges encadrements en béton brut. Pour parachever le nouveau visage de la maison, l’ancien enduit ciment projeté est piqueté et remplacé par un enduit artisanal à base de chaux, sable local. L’utilisation de ce sable permet d’accorder le projet aux teintes préexistantes du site afin de renouer un dialogue plus particulier avec son environnement. 


PROGRAMME : Maison individuelle


MO : Privée


Architectes : ORMA ARCHITETTURA


LOCALISATION : Porto Vecchio, Corse


SURFACE : 135 m²


Cout : 360 000 € ht


Année : 2019


  

145 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Originally the context of this project was relatively straightforward. The mission was the renovation of a small villa built in the 1980’s, but without extension work or development of the existing volumes in order to avoid planning permission. The contractor’s ambitious mandate committed us primarily to maximizing the living area without expanding what was first built. The covered patio, the porch and the garage were thus converted into living space. Furthermore, the...

    Project details
    • Year 2019
    • Work finished in 2019
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 145 users