PROVIDÈNCIA

Barcelona / Spain / 2020

32
32 Love 1,220 Visits Published

The house is located on the top floor of a building built in 1959 in the Gracia neighbourhood of Barcelona. The building has 2 doors per landing, although both the attic floor and the top floor have only 1 door.


The structure of the house is made of load-bearing walls. The rectangle that shapes the floor is divided by the elevator and staircase core, as well as by a load-bearing wall. The common area faces the SW façade, while the room area faces the SE façade. The total area is 60.46 m².


From the beginning, the project plans to reverse the distribution of the house’s uses. All the partitions are demolished, and given the refusal of the Community of Owners, any structural intervention is avoided, unlike the initial proposals approved by the City Council. The proposal is clear according to the client’s demands: a large room with a fully open bathroom and dressing room and a large common area to work and welcome guests without any constraints.


The unusual envelope of the building, with a continuous 1.65cm high façade and an accompanying sloping skirt (reflection of the roof), together with the access core and the load-bearing wall, leads to solve the program through custom-made furniture that adapts spaces in an ambivalent and even ambiguous way. Sofas that are beds turn into desks; beds that are wardrobes turn into bathtubs. And as a representation of this fluidity of uses, the apartment, beyond the obligatory access door, only has one door: that of the courtesy bathroom, for the guests’ convenience.


In parallel, the SE façade – the longest one –, is solved with a cladded shelf to increase the insulation of the façade and, running from side to side, it collects and singles out all the windows (originally of little importance), resulting in a homogenizing element.


As a last detail, a pink marble Ionic pilaster on the head of the load-bearing wall that was not allowed to be demolished, symbolically reinforces it, underpinning the general calmness of the Community.


 


authors: AMOO | Aureli Mora + Omar Ornaque


location: c. Providència, Barcelona


beginning/end of the project: 2018/2019


beginning/end of the construction: 2019/2020


photographer: José Hevia


AMOO collaborators: Inès Martinel, Ainhoa Mur


client: private 


area: 60,46 m²


budget: 84.647,00 €

32 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The house is located on the top floor of a building built in 1959 in the Gracia neighbourhood of Barcelona. The building has 2 doors per landing, although both the attic floor and the top floor have only 1 door. The structure of the house is made of load-bearing walls. The rectangle that shapes the floor is divided by the elevator and staircase core, as well as by a load-bearing wall. The common area faces the SW façade, while the room area faces the SE façade. The total area is...

    Project details
    • Year 2020
    • Work finished in 2020
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Interior Design / Refurbishment of apartments
    Archilovers On Instagram
    Lovers 32 users