Casa da Beiramar

Aveiro / Portugal / 2020

34
34 Love 1,055 Visits Published

(en)


Casa da beiramar is located in one of Aveiro’s ancient fishermen neighborhoods, beira-mar, a downtown landscape of long and narrow old fishermen houses built on adobe, coated by colorful tiles of the local industry and filled with green ceramic flowerpots.
This part of the city has been witnessing an interesting fusion between the old dwellers and the recent inhabitants. One of the new inhabitants pretended to restore this ancient adobe house, foreseeing an evolutive program: on an initial phase, serve as two apartments and then as a house, with or without an independent office, on a near future.
We understand flexibility as a way to enrich the using and the aging of buildings - a matter of adding and layering possibilities on a specific place, so the new occupation can be multiple and transformative.


Using the two existent entrances we were able to promote this flexibility, as the mirrored doors became essential to enable and separate the new uses - from two apartments, to a house, or the owner’s new psychologist practice office.
The rehabilitation was conducted grasping and adapting traditional building methods: recovering and reinforcing the existing wood and adobe walls, endowing the existing floors and walls with a better thermal and acoustic behaviour, maintaining windows, doors and other structural and ornamental elements.


The main intervention consisted in cleaning the constructive elements that had been recently and badly placed, and in introducing of two new materials: the steel structure, which takes advantage of the old adobe walls to support the wood structure, allowing to open the back facade; and the colorful tiles - some new, some old - which point out the new life of this old construction.


*


On the southeast facing facade, several constructions, built during the last decades, had occupied and distorted the space of what should be a former patio. In order to retreat this space, the informal constructions were demolished and the new pivot window built, allows a total opening to the new patio. This new space in-between the indoor space and the outdoors aimed to serve distinct daly life rituals, as summer meals, and winter nights around an outdoor fireplace.
On the first floor, in direct connection with the new patio, a glazed balcony was constructed, and used as a place for bathing. Placed in middle of the space, a white curtain that wraps and old bathtub, creates a filter between the intimacy of the bath moment and the open view for the overcrowded Bartomoleu Street. This new intervention aimed to research the limits between one of the most private moments of the quotidian routine and the outdoors public daily life.
At the end, the mixture between the new intervention and the existent recovered features is a liquid blend between two ways of building, one more universal, related with the new habits and comfort demands of the new inhabitant and other more vernacular, related with the place, the existent building and the local culture.


technical data
location: Beiramar, Aveiro
team: Catarina Ribeiro, Vitório Leite, Miguel Alonso, Rita Serra e Silva engineering: NCREP, Paulo Reis, Pedro Pereira e Bruno Navio
year: 2020
area: 150 sqm
photography: Tiago Casanova


___


A casa da beiramar localiza-se num dos antigos bairros piscatórios de Aveiro, uma paisagem central na cidade, composta por compridas e estreitas casas de pescadores construídas em adobe, cobertas em coloridos azulejos da indústria local e cheias de verdes vasos de flores.
Inserida no bairro da beira-mar, integra uma parte da cidade que tem vindo a assistir a uma interessante mistura entre os antigos moradores e os mais recentes habitantes. Um desses novos habitantes quis recuperar esta casa, prevendo um programa evolutivo: que servisse como dois pequenos apartamentos numa fase inicial, e como apenas uma habitação, com ou sem um escritório independente, num futuro que se deseja próximo.


Entendemos a flexibilidade como uma forma de enriquecer o uso e o envelhecimento dos edifícios - uma questão de adicionar e dispor camadas de possibilidades num local específico, para criar alternativas de ocupação múltiplas e transformadoras.
Usando as duas entradas existentes conseguimos promover esta flexibilidade, enquanto algumas portas interiores se tornaram essenciais para separar os novos usos - de dois apartamentos até uma casa, ou mesmo um novo consultório de psicologia.


A principal intervenção consistiu na remoção dos elementos mal construídos que tinham sido adicionados, e na introdução de dois novos materiais, que realçam a nova organização: a estrutura metálica, que aproveita os antigos apoios de adobe para abrir a fachada de tardoz e os azulejos coloridos - alguns novos, outros antigos - que marcam esta nova vida da antiga construção.


Ao longo da última década, várias construções foram ocupando e descaracterizando um espaço que deverá ter sido um pátio localizado na fachada a sudoeste. De forma a reconstruir este espaço, as construções informais foram demolidas, e foi introduzida uma nova janela de pivot, que permite uma total abertura para este  renovado pátio. Este novo espaço entre o interior e o exterior pretende proporcionar distintos rituais quotidianos, como refeições de verão ao ar livre e noites de inverno em torno de uma lareira exterior.


No primeiro piso, numa relação directa com o pátio, foi construída uma varanda envidraçada, usada como local para tomar banho. Uma cortina branca, colocada no centro do espaço que envolve uma banheira antiga, cria um filtro entre a intimidade do momento de banho e a vista desobstruída para a movimentada Rua de São Bartolomeu, numa intervenção que deseja indagar sobre os limites entre um dos momentos mais privados da rotina do dia a dia e a vida pública.


No final, a mistura entre a nova intervenção e a reabilitação do existente é uma combinação líquida entre duas formas de construir: uma mais universal, relacionada com os novos hábitos e as novas exigências de conforto, e outra mais vernacular, relacionada com o contexto, com a construção existente e com a cultura local.

34 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    (en) Casa da beiramar is located in one of Aveiro’s ancient fishermen neighborhoods, beira-mar, a downtown landscape of long and narrow old fishermen houses built on adobe, coated by colorful tiles of the local industry and filled with green ceramic flowerpots.This part of the city has been witnessing an interesting fusion between the old dwellers and the recent inhabitants. One of the new inhabitants pretended to restore this ancient adobe house, foreseeing an evolutive program: on an...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 34 users