Comporta 10

The house of volumes Grândola / Portugal / 2021

175
175 Love 2,976 Visits Published

The Comporta 10 residence is located on the Portuguese traditional village of Comporta. Surrounded by a pine forest, the building is placed on a mild sloping plot that favors sun exposure and the relationship with the landscape to the South.


The one-story house is the result of a sum of volumes. The final mass has different angles of orientation, leaving semi-open and outdoor passages between them. The architectural form has also reference from the traditional Comporta Style, making all pieces of the region’s architectural heritage subtly combined and embedded in this contemporary approach.


Program can be broadly divided into two parts. The left core consists of the common areas. Living room, dining room and kitchen are continuous, and the feeling of being outside is enhanced by large structural spans and sliding glass doors. Five bedrooms with their bathrooms can be found on the right core and are defined by the creation of voids and yards, for each separate private space.


In the exterior, with a strong sense of place in mind, the natural landscape and the white-sand dunes become the central features. 

175 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The Comporta 10 residence is located on the Portuguese traditional village of Comporta. Surrounded by a pine forest, the building is placed on a mild sloping plot that favors sun exposure and the relationship with the landscape to the South. The one-story house is the result of a sum of volumes. The final mass has different angles of orientation, leaving semi-open and outdoor passages between them. The architectural form has also reference from the traditional Comporta Style, making all...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 175 users