inStone

Guarda / Portugal / 2020

46
46 Love 2,119 Visits Published

In an early seventies building, we found an uncharacterized apartment, too compartmentalized and with little natural light. The challenge was to bring a contemporary language ensuring the comfort of modern living under controlled costs. Severely constrained by the available space, the highly detailed works of dismantling partition walls and build new space guides brought a new distribution and a smoother transition between rooms. Finding structural walls made of stone and the impossibility of their removal brought a new problem. Keeping the stone visible turned the problem into a solution, marking the character of the space as well as its own uniqueness and exclusivity. Exploring the idea of evolutionary and adaptable architecture, incorporating flexibility into planning and designing, brought in concepts suited to the different requirements of the space appropriation, allowing the use of a hallway as an office or turn a reading area into a guest room. The extreme care of working the light as a shaping element of the space combined with the selection of natural claddings highlights the stone, assuring the elegance and distinction of the different rooms, making the experience of this space absolutely distinctive.


*


(PT)


Num edifício do início da década de setenta encontrámos um apartamento descaracterizado, demasiado compartimentado e com pouca iluminação natural. O desafio era introduzir uma linguagem contemporânea garantindo o conforto do habitar moderno e um custo controlado. Num trabalho de minúcia e detalhe, muito condicionado pela área disponível, foram desmontadas paredes divisórias e introduzidos elementos orientadores do espaço, trazendo uma nova distribuição e maior fluidez entre espaços. A “descoberta” de paredes estruturais, em alvenaria de pedra, e a impossibilidade da sua remoção, trouxe um problema!.. transformado em solução, mantendo a pedra à vista, ficou vincado o carácter do espaço, garantindo-lhe a sua singularidade e exclusividade muito próprias. Explorando a ideia de Arquitectura evolutiva e adaptável, incorporando a flexibilidade no acto de pensamento e concepção, introduziram-se conceitos adequados às diferentes exigências da apropriação do espaço, permitindo viver um corredor como escritório ou transformar um espaço de leitura em quarto de visitas. O cuidado do trabalhar da luz, como elemento modelador do espaço, e a selecção de revestimentos naturais, elevam a pedra e garantem a elegância e a distinção dos diferentes ambientes, tornando únicas a vivência deste espaço.

46 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    In an early seventies building, we found an uncharacterized apartment, too compartmentalized and with little natural light. The challenge was to bring a contemporary language ensuring the comfort of modern living under controlled costs. Severely constrained by the available space, the highly detailed works of dismantling partition walls and build new space guides brought a new distribution and a smoother transition between rooms. Finding structural walls made of stone and the impossibility of...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 46 users