CA MARCELO

Vila-seca / Spain / 2020

48
48 Love 1,867 Visits Published

A family building that originally dates on XVII-XVIII century and which had suffered several interventions. The floor plan was used for many years as a blacksmith workshop, what gives to the building a special character. The time going by and the lack of maintenance have caused that the building presented a bad state of preservation, what means that otherwise repaired, it could be degraded in a short period of time.


It is projected a rehabilitation in several phases, starting by the roof, continuing to facades and terrace, and ending by the indoors, with the will of renovating the building respecting its antiquity and its character.


The original building was characterized by having a messy interior, very compartmentalized and without any order with the vertical communication stairs. On this matter, the intervention prioritize the order, the interior and facade one. Interiorly, stairs are joined in a communication space located in one side of the building, which benefits the reorganization of the rest of spaces and gives more entity and more light to the hall in each plan.


In facade, the openings are regularized, always maintaining those distinguishing elements, as balconies, wrought iron railing, iron pieces which were used to change horseshoes, or the stone in the building corner, which had the function of separating the carriages sufficiently when transiting / turning.


The floor plan is rehabilitated maintaining those elements that remind it was a blacksmith workshop. On this matter, the hall and the parking are separated by an antique wrought iron door. On this floor are also kept the old walls without any facing, letting the test of time in sight. 


First floor, second floor and under cover are unified to create an illuminated and comfortable home, arranging the resulting spaces from rehabilitation and improving the windows locations on existing facades. First plan includes the main rooms for the family members, the second floor is arranged by a large day space and in the last floor there is the study space, the laundry room, a pair of rooms and the terrace.


The result is a comfortable and contemporary house, spatially well organized, without resigning from its historical character.


*


structure: Francesc Gorgas, Windmill Structural Consultants SLP
collaborators: Eva Crespo, Meritxell Anglès, Xavier Foraste, Daniel Marcelo, T80 Arquitectura Tècnica.
constructor: Construccions Plana, Construcciones Andrés Cintas SLU, Baumester SL
subcontract: Oleguer Roigé Instal·lacions, Florentin Ebanistas SL, Luxiform Il·luminació SL.

48 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    A family building that originally dates on XVII-XVIII century and which had suffered several interventions. The floor plan was used for many years as a blacksmith workshop, what gives to the building a special character. The time going by and the lack of maintenance have caused that the building presented a bad state of preservation, what means that otherwise repaired, it could be degraded in a short period of time. It is projected a rehabilitation in several phases, starting by the...

    Project details
    • Year 2020
    • Work finished in 2020
    • Client Private
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 48 users