O Asiático Restaurant

Lisbon / Portugal / 2017

2
2 Love 622 Visits Published

The present work is about transforming an old fine arts shop called “Casa Varela” into a restaurant. The proposal consisted in taking advantage of the existing building and patio. The primary public access to the “Asiático” is by the main dining room, on the ground floor, which extends to the patio in the form of a covered terrace first and an uncovered terrace afterwards.


The terrace covered area has a light and transparent roof with an opening for a tree right in the centre of this semi-exterior space.


On the first floor there is a bar and a lounge space mezzanine-like, which opens onto the lower room through a hollow space.


The kitchens are on the ground floor, leaning against the limiting wall. From the main façade to the interior, there is the food preparation kitchen, followed by the "hot" kitchen and finally the "cold" kitchen.


Both these kitchens are open to the main dining room. The dirty scullery is in the transition between kitchens which articulates with the principal room by a small opening. Regarding the main storage areas, these are on the first floor.


Two circuits have been created, one for customers and another for employees. The public accesses the restaurant by the main entrance, which leads to a hall. At this point, there is a main staircase to access the bar on the first floor and a corridor with access to the ground floor dining room.


The employees enter in the restaurant through a service entrance. From this here, there is a staircase that will give access to the first floor, directly to the employees' changing rooms area.


The main façade has been completely restored with its design remaining unchanged. The existing window and door frames, belonging to the old fine arts store, were replaced for new frames in black lacquered aluminium.


Participants: 


Responsible Architects: João Tiago Aguiar


Project team: Rúben Mateus, Susana Luis, João Nery Morais, André Silva, Maria Sousa Otto, Rita Lemos, Alexandra Tavares.


 


Client: Private


Interior Decoration: António Martins


Engineering: OMF


Builder: Flores & Gomes


 


Photography:


Photograph credits: FG+SG – Architecture Photograph


 


[PT] 


A presente obra tratou-se da conversão da antiga loja de material de belas-artes, “Casa Varela”, em restaurante. A intervenção proposta consistiu no aproveitamento do edifício e logradouro existentes. Os espaços principais de acesso ao público são a sala de refeições principal, no piso térreo, que se prolonga para o logradouro sobre forma de esplanada coberta num primeiro troço e de esplanada descoberta num segundo troço.


A zona coberta da esplanada tem uma cobertura ligeira, transparente, com uma abertura por onde cresce uma árvore implantada no centro deste espaço semi-exterior.


No primeiro piso encontra-se o bar e um espaço tipo lounge, em mezzanine, que se abre sobre a sala inferior por intermédio de um vazado.


As cozinhas situam-se no piso térreo, encostadas à empena. Da fachada principal para o interior, encontra-se a cozinha de preparação, seguida da cozinha de “quentes” e por fim a cozinha de “frios”.


Ambas estas cozinhas são abertas para a sala principal. A copa suja situa-se na transição entre cozinhas e articula-se com a sala por intermédio de uma pequena abertura. Já os principais locais de armazenamento encontram-se no primeiro piso.


Foram criados dois circuitos, um para os clientes e outro para funcionários. O público acede ao restaurante pela entrada principal, que dá para um hall. Neste ponto, existe uma escada principal que dá acesso ao primeiro piso e um corredor que dá acesso à sala do piso térreo. As instalações sanitárias localizam-se sobre a empena direita, no piso 0.


Os funcionários, acedem ao estabelecimento por uma entrada de serviço. A partir desta entrada, desenvolve-se uma escada de serviço de acesso ao primeiro piso, directamente à zona de vestiários dos funcionários.


Na fachada principal procedeu-se à recuperação global da mesma, mantendo-se o seu desenho inalterado. Substituiu-se a caixilharia existente, da antiga loja de produtos de belas artes, por caixilharia nova, em alumínio lacado na cor preto.

2 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The present work is about transforming an old fine arts shop called “Casa Varela” into a restaurant. The proposal consisted in taking advantage of the existing building and patio. The primary public access to the “Asiático” is by the main dining room, on the ground floor, which extends to the patio in the form of a covered terrace first and an uncovered terrace afterwards. The terrace covered area has a light and transparent roof with an opening for a tree right...

    Project details
    • Year 2017
    • Work finished in 2017
    • Status Completed works
    • Type Restaurants / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 2 users