GALLERY HOUSE

Bansberia / India / 2020

56
56 Love 2,752 Visits Published

The client of Wall House procured a parcel of land across the street from his home as a parking lot for his vehicles. ADS was approached to provide for a garage structure with staff quarters above. Given its simple program, ADS convinced the client to use this opportunity for doing a lot more and think of how it could give back to the community. 


The Gallery House was then planned as a garage on the ground level with a multi-purpose activity space on the upper level intended to be used by the neighbourhood as well. Encouraged to maximise the public utility of this building, its design was conceived to extend into the street, both visually and physically. 


The building was designed on a site of area 330 square meters to serve the local community in the peri-urban locale of Bansberia, West Bengal. 


As a decision to introduce another architectural expression to the community, the building took cues from Bengal's terracotta temples. Exposed brick masonry walls inlaid with ceramic blocks define the building character as a contemporary expression of the inspiration. Collaborating with a ceramic artist, rejected ceramic blocks produced for industrial use, were collected. Terracotta bricks were procured from a river-side brick field located nearby. These two were combined, using locally prevalent finesse of building masonry. 


Inspired by the way the building was coming up, the client decided to let go of his initial requirement of a garage and embraced the suggestions of re-purposing the ground floor has a community hall while the upper floor houses a multipurpose-room, a sitting area and a pantry. The multipurpose-room was to be used primarily for providing tuition classes and yoga sessions to the local community. At night, this space functions as a dormitory for resident staff. The client enjoys a sense of pride and joy of ownership seeing the space put to good use.


Every year this locality holds a festive procession along the narrow, winding neighborhood lanes, as a part of a cultural celebration. Reciprocating this, the building steps down towards the street forming a gallery for the onlookers to sit, who gather at the street-side during this event. Through judicious planning and play of voids in volume, the integral space of the building was shared with the neighborhood people as a humane gesture of giving back to the local community, without disrupting the privacy and security of inner functions.


 


LOCATION: Bansberia, West Bengal, India


AREA: 380 sq.m


STATUS: Completed January 2020


TEAM: 


PRINCIPAL DESIGNER :  Abin Chaudhuri


DESIGN TEAM:Sohomdeep Sinha Roy, Qurratul Ain Maryam


STRUCTURE: Soma Kazi


PROJECT COORDINATION: Debjit Samanta, Debkishor Das, Dipankar Mondal


COLLABORATOR: Partha Dasgupta (ceramic artist)

56 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The client of Wall House procured a parcel of land across the street from his home as a parking lot for his vehicles. ADS was approached to provide for a garage structure with staff quarters above. Given its simple program, ADS convinced the client to use this opportunity for doing a lot more and think of how it could give back to the community.  The Gallery House was then planned as a garage on the ground level with a multi-purpose activity space on the upper level intended to be used by...

    Project details
    • Year 2020
    • Work finished in 2020
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 56 users