50%Cloud.Artists Lounge

China / 2020

69
69 Love 2,717 Visits Published

Origin: utopia built on red soil
   
This project is a restaurant located in Dongfengyun Town, where the local artist Luo Xu conceived several groups of distinctive red brick buildings.        


The restaurant is situated in a building named "50%Cloud", which follows the design languages of red brick architectural complexes designed by Luo Xu while at the same time subtly incorporating Art Deco Style to maintain its own unique identity. Without a single steel bar or nail, this "utopia" built on red soil is completely composed of local red bricks and blends into nature.  


The building looks like a mega art installation and half of a cloud that undulates in the sky. It features solid facades, curved contours and volumes set at staggering heights.   


CCD pays attention to the design of the building entrance in every project, this one is no exception. Inspired by the terrace in Yunnan Province, CCD ingeniously took advantage of the architectural form and gave it a new look. 


The interior space extends the natural curves of the exteriors, characterized by large-span arches and lofty ceilings. Round openings are carved out on roofs, in order to let daylight filter in. Natural light sources throughout the building are evenly distributed, and people in it can feel the interplay of daylight and cloud shadows. 


Design concept: light highlights the existence of all things
As Le Corbusier said, "Architecture is the masterly, correct and magnificent play of masses brought together in the light. Our eyes are made to see forms in light; light and shade reveal these forms. " 


Light is an essential element in the space. CCD guides, plays with light, and cleverly brings it into the building, where guests can experience the change of light in every minute. 


Design approach


All design elements are arranged based on light and under skylights. Natural light tells the passage of time throughout the day, and creates diversified spatial experiences. 


CCD team extracts the curved lines of the building and applies them to the entire interior space. Every article in the space is an artwork. The curved steel panel at the entrance leads guests to enter the interior, while adding an artistic touch to the space and evoking imagination as well. 


Besides, the thriving greenery inside enlivens the dining atmosphere. Natural light casts onto rough bricks, which are well matched with soft lighting and tasteful furnishings, together producing an environment that encourages guests to interact with space and nature. The overall interior design turns dining into fantastic multi-sensory experiences. 


 
Artwork design


The pixelated sculpture draws inspiration from the tourist attraction "Buddha Hand" in Mile City. The woven artwork looks likes a human head, which symbolizes the wisdom of local people. In addition, the abstract "cloud" sculpture implies infinite combinations and possibilities. 


 


Project information


Project name: 50% Cloud.Artists Lounge


Location: Mile City, Yunnan Province, China


Interior design / Light design / Decoration design / Artwork design: CCD / Cheng Chung Design (HK)
CCD website: www.ccd.com.hk


Area: 550 m2


Completion time: December 2019


Opening time: October 2020

69 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Origin: utopia built on red soil     This project is a restaurant located in Dongfengyun Town, where the local artist Luo Xu conceived several groups of distinctive red brick buildings.         The restaurant is situated in a building named "50%Cloud", which follows the design languages of red brick architectural complexes designed by Luo Xu while at the same time subtly incorporating Art Deco Style to maintain its own unique identity. Without a single steel...

    Project details
    • Year 2020
    • Work finished in 2020
    • Status Completed works
    • Type Restaurants / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 69 users