Residence 195

Santiago / Chile / 2020

5
5 Love 321 Visits Published

The project is located in an eastern district of Santiago, Chile.


Residence 195 is a complete renovation of an apartment on the19th floor of a residential high-rise building, which is orientated to provide expansive views towards the Manquehue hills surrounding the east of the city and the Andes mountains beyond.


The new interior has a serene atmosphere, achieved by using a limited and selected palette of high-quality materials. This creates a minimalist and uncluttered interior environment while also generating comfortable and inviting spaces that ultimately have a homely feel.


The renovation involved the strip out of the entire apartment unit to reach the building's basic shell and core structure, from which an entirely new apartment was created. The apartment was arranged with living spaces and bedrooms towards the outside of the building, maximising the daylight and natural ventilation to these primary spaces. Ancillary areas were located deeper into the plan. A long balcony connects the front rooms offering unobstructed views of the hills and mountains.


The new interior configuration opened up the rooms as much as possible, creating open plan accommodation and views through the apartment. This floods the inner spaces with natural light and reflections, giving a strong sense of the overall spatiality. The interior design reflects this important relationship with the exterior views.


Lleuque wood was used on floors but also in all the furniture designed by the studio. The beds were made using Mañio, both trees from the forests of southern Chile


The project embodies the natural beauty of raw materials, proportions and simplicity at its best.


*


Este proyecto residencial está ubicado en la comuna oriente de Santiago. Parte de un edificio de viviendas, Residencia 195 es una renovación completa de un apartamento en el piso 19, orientado a brindar amplias vistas hacia el cerro Manquehue y los cerros de la cordillera de los Andes.


El diseño fue encargado por una pareja de profesionales medico/abogado y su hija, los cuales buscaban cambiar completamente la configuracion interna del espacio en busqueda de mas luz natural, amplitud, flexibilidad espacial y un interior depejado, simple y libre de excesos. Inspirados por sus viajes y el tiempo que vivieron en Londres, esta familia buscaba encontrar un espacio de vivienda contemporaneo y ajustados a las necesidades actuales de flexibilidad espacial y bienestar.


El ambiente interior tiene una atmosfera serena, lograda mediante el uso de una paleta limitada y seleccionada de materiales de alta calidad. El nuevo interior genera espacios cómodos y acogedores, dando una sensación exclusiva pero hogareña en un ambiente interior minimalista y simple.


La renovación involucró el despeje de todo el espacio existente para llegar a la estructura basica interior del edificio y asi crear un apartamento completamente nuevo. Los espacios de estar y dormitorios se ubicaron en el frente del edificio, maximizando la luz y la ventilación natural. La nueva configuración interior abrió las habitaciones tanto como sea posible, creando espacios amplios y transparentes, inundando los espacios interiores con luz natural, reflejando la ciudad y su entonro y dando una sensación más profunda de la espacialidad. El diseño interior refleja esta importante relación con las vistas exteriores.


Se utilizó madera de Lleuque para todo el suelo de la renovación. Esta madera se utilizó también en todo el mobiliario diseñado por el estudio a excepcion de las camas las cuales se hicieron con Mañio, complementando y combinando con las lineas puras y minimalistas del espacio.

5 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The project is located in an eastern district of Santiago, Chile. Residence 195 is a complete renovation of an apartment on the19th floor of a residential high-rise building, which is orientated to provide expansive views towards the Manquehue hills surrounding the east of the city and the Andes mountains beyond. The new interior has a serene atmosphere, achieved by using a limited and selected palette of high-quality materials. This creates a minimalist and uncluttered interior environment...

    Project details
    • Year 2020
    • Work started in 2019
    • Work finished in 2020
    • Status Completed works
    • Type Interior Design / Custom Furniture / Refurbishment of apartments
    Archilovers On Instagram
    Lovers 5 users