Chagas Apartment

Lisbon / Portugal / 2019

20
20 Love 710 Visits Published

The apartment, located in Lisbon´s city centre, belongs to a classified building, built at the end of the 19th century. The interior was totally transformed through a functional scheme to optimise the apartment’s space and to restore its dignity.


Approximately 15 years ago, this majestic building of large proportions, was rehabilitated, but with this the apartment lost some of its original essence. The starting point revealed to be remarkably interesting, since it involved designing solutions that preserve and highlight the remarkable and pristine elements of this space.


The greatest challenge was to reconcile this premise with the creation of more simplified and practical spaces to that would meet the new owners’ needs.


To recover and thus restore the apartment’s old aura, it was necessary to intervene in some areas that were covered after the building’s rehabilitation, like the scullery and the magnificent stained glasses that open towards a large central interior patio which illuminates and elevates their magnificence.


On the other hand, the worked ceilings dating from the end of the 19th century have also been rehabilitated and highlighted due to concealed lighting placed on covings.


The decoration of the apartment stands out for its featherweight elements, carefully chosen for a noble and imposing space that assumes itself as the main star. The furniture was custom designed, such as the living room bookcase with tv, the beds, including two double beds, the bunk bed with trundle and even the hallstand/wall coat hanger.


The artist Maria Ana Vasco Costa was invited to compose a mural in smooth and three-dimensional handcrafted tile for the scullery/diner room wall. The result was a contemporary composition in contrast with the classic character of the apartment.


Responsible Architects: João Tiago Aguiar


Project team: Rúben Mateus, Susana Luis, João Nery Morais, André Silva, Maria Sousa Otto, Arianna Camozzi, Samanta Cardoso de Menezes, Diogo Romão, Constança Lino, Francisco Duarte. 


Client: Private


Builder: OFICINA DOS SONHOS 


 


Photograph credits: FG+SG – Architecture Photograph


Photographer´s website: www.ultimasreportagens.com


 


[PT]


Inserido num edifício classificado, construído em finais do século XIX, o apartamento, localizado no centro da cidade de Lisboa, foi alvo de uma transformação total, através de um esquema funcional que optimizasse o espaço e restituísse a sua dignidade de sempre.


Quando, há aproximadamente 15 anos, o edifício majestoso e de áreas generosas, passou por uma reabilitação, o apartamento perdeu um pouco da sua essência original. O ponto de partida foi muito interessante pois implicava desenhar soluções que preservassem, enquadrassem e destacassem ao máximo os elementos notáveis e prístinos que embelezam e distinguem a habitação.


O grande desafio foi conciliar esta premissa com a criação de espaços mais simplificados e práticos que respondessem às necessidades dos novos proprietários.


Para recuperar e assim devolver ao apartamento a aura de outrora, foi necessário resgatar áreas que se encontravam cobertas após a já referida reabilitação do prédio, nomeadamente a copa e os magníficos vitrais virados para um pátio central interior de grandes dimensões e a toda a altura do edifício que os ilumina e faz sobressair a sua magnificência.


Por outro lado, os tectos trabalhados do final de oitocentos foram igualmente reabilitados e surgem agora destacados devido à iluminação dissimulada colocada nas sancas.


A decoração do apartamento prima pela leveza dos elementos, escolhidos cuidadosamente para um espaço nobre e imponente que se assume sempre como o actor principal. O mobiliário foi desenhado à medida como a estante da sala de estar com tv, as camas para os vários quartos incluindo duas camas de casal, uma treliche e ainda um bengaleiro/cabide de parede.


Ainda ao nível decorativo foi lançado um repto à artista Maria Ana Vasco Costa que desenhou um mural em azulejo artesanal liso e tridimensional para a parede da copa/sala de jantar e cujo resultado é uma composição contemporânea a contrastar com o carácter clássico do apartamento.

20 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The apartment, located in Lisbon´s city centre, belongs to a classified building, built at the end of the 19th century. The interior was totally transformed through a functional scheme to optimise the apartment’s space and to restore its dignity. Approximately 15 years ago, this majestic building of large proportions, was rehabilitated, but with this the apartment lost some of its original essence. The starting point revealed to be remarkably interesting, since it involved...

    Project details
    • Year 2019
    • Work finished in 2019
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Interior Design / Refurbishment of apartments
    Archilovers On Instagram
    Lovers 20 users