Mafra House

Lisbon / Portugal / 2020

21
21 Love 1,094 Visits Published

The Mafra House, located by the Palácio Nacional de Mafra, a national monument better known by the contiguous Convent of Franciscan friars, is a project that has created a singular mix of forces between the past and the present.


To be fully accomplished, the project considered aspects such as the palace's proximity and the heterogeneous buildings that surrounds the house, as well as the ruined façade of the old house, a key element in the architectural development.


The central idea was to take advantage of the ruined pre-existing façade; a façade which, when recovered, visually highlighted the new house. The goal was to find an equilibrium, given the diversity of the houses in the surrounding area and the proximity to the national monument.


Built from scratch, the Mafra House appears recessed inside the plot and detached from the ruined façade, emerging a space between the two façades in which the old construction highlights and values the house itself.


The house is a single volume, totally in white colour and robust in appearance with gable roof and three patios, one patio per elevation that softens the solid house appearance by introducing rhythms to the construction through the visible recesses in the elevation planes which allowed the opening of sheltered windows from the outside.


The main entrance is made through an antechamber, which mediates the new and the old façades. This part of the house is the most singular for its visual interest, introducing, at the same time, more security to its residents in a street where there is no sidewalk.


Although placed in a diversified architectural context, there is a common feature to almost all the houses, which is the presence of the two floors above the threshold, a characteristic that this project respected, having been added a subbasement with garage, only possible by lowering the entire plot at the back allowing the introduction of windows open over the access ramp to the garage. The design of this ramp also includes a recess in the north façade, at the ground-floor level, widening the adjacent street to allow car access to the garage. On the first level, the floor plan also occupies this void, thus resulting in a console area.


The nearby wall of Tapada de Mafra, served as a source of inspiration and an opportunity since it creates a perfect harmony with the refurbished old façade.  To achieve this goal, the façade went through a make-up in which the stonework was restored, remaining visible the secular masonry.


The main concern in developing this project was to create a house with contemporary lines, functionally and visually fitted into the architectural surroundings, with the old façade leading to the imaginary of traditional houses.


Responsible Architects: João Tiago Aguiar


Project team: Rúben Mateus, Susana Luis, João Nery Morais, Maria Sousa Otto, Arianna Camozzi, Samanta Cardoso de Menezes, Diogo Romão, Constança Lino, Francisco Duarte, Renata Vieira.


Client: Private


Builder: PMJ


 


Photograph credits: FG+SG – Architecture Photograph


Photographer´s website: www.ultimasreportagens.com


[PT] 


A Casa de Mafra, próxima ao Palácio Nacional de Mafra, monumento nacional mais conhecido pelo convento contíguo de frades Franciscanos, é um projecto que apostou numa combinação de forças inusitada entre o passado e o presente.


Para se realizar em pleno, o projecto teve em conta factores como a proximidade ao palácio-convento e a envolvente heterogénea que rodeia a moradia, bem como a fachada em ruína da antiga casa, peça-chave no desenvolvimento arquitectónico.


A ideia central foi aproveitar a fachada pré-existente em ruína; uma fachada que, quando recuperada, destacasse visualmente a nova moradia. Procurou-se, assim, encontrar um equilíbrio, dada a diversidade das casas na área envolvente e a proximidade ao monumento nacional.


Construída de raiz, a Casa de Mafra aparece recuada para o interior do lote e destacada em relação à fachada em ruína, surgindo um espaço entre as duas fachadas, o que faz com que a construção antiga destaque e valorize a própria casa.


A moradia é um único volume, totalmente branco e de aparência robusta com cobertura de duas águas e três pátios, um pátio por alçado que suavizam a aparência sólida da casa ao introduzirem ritmos à construção pelas reentrâncias visíveis nos planos dos alçados e que permitiram a abertura de vãos resguardados do exterior.


A entrada principal da casa faz-se através de uma antecâmara, que medeia a fachada nova e a fachada antiga. Esta parte da casa é a mais singular pelo interesse visual que desperta ao mesmo tempo que introduz mais segurança à circulação dos seus moradores numa rua onde não há passeio.


Apesar de inserida num contexto arquitectónico diversificado, há um traço comum a quase todas as casas, ou seja, os dois pisos acima da cota de soleira, uma característica que este projecto respeitou, tendo sido acrescentada uma subcave com garagem, só possível ao rebaixar-se todo o lote a tardoz e que permitiu introduzir vãos abertos sobre a rampa de acesso à garagem. O desenho desta rampa inclui ainda um recuo na fachada norte, ao nível do rés-do-chão, alargando a travessa adjacente de forma a permitir o acesso automóvel à garagem. No primeiro piso, a planta da casa ocupa também este vazio, resultando, assim, numa zona em consola.


O muro da Tapada de Mafra, ali muito próximo, serviu de fonte de inspiração e de uma oportunidade, pois cria uma harmonia perfeita com a fachada recuperada. Para tal, a velha fachada passou por um make-up em que foram recuperadas as cantarias, ficando visível a alvenaria secular.


A principal preocupação ao delinear este projecto foi criar uma casa de linhas contemporâneas, funcional e visualmente encaixada na envolvente arquitectónica, com a antiga fachada a remeter para o imaginário das casas tradicionais.

21 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The Mafra House, located by the Palácio Nacional de Mafra, a national monument better known by the contiguous Convent of Franciscan friars, is a project that has created a singular mix of forces between the past and the present. To be fully accomplished, the project considered aspects such as the palace's proximity and the heterogeneous buildings that surrounds the house, as well as the ruined façade of the old house, a key element in the architectural development. The central...

    Project details
    • Year 2020
    • Work finished in 2020
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 21 users