Wunderkammer in Piola

Milan / Italy / 2019

58
58 Love 1,165 Visits Published

The project focuses on the construction of spaces using pre-existing materials and added elements; even if in contrast, they communicate openly to create lively environments, populated by the owners’ collection of designer objects. The internal distribution has a clear hierarchy: the large common space communicates, through three portals of the same size, directly with the main service spaces such as entrance, kitchen and hallway. These spaces, with individually distinct finishes and proportions, in turn, communicate with each other with secret passages, carved out of the fixed furnishings integrated into the walls. The domestic atmosphere is characterized by the use of dissonant materials: the pre-existing herringbone parquet, in cherry, is combined without transitions with silipol tiles, an aggregate composed of spheres of pressed granite, marble and cement powders, typical of Milan’s first Metro stations, designed by the Albini-Helg studio. In the kitchen, the green silipol is combined with fixed elm wood and porphyry shelves.


[IT]


Il progetto ambisce alla costruzione di spazi in cui materiali originali preesistenti ed elementi aggiunti, anche discordati, dialoghino schiettamente per creare ambienti vivaci, popolosi degli oggetti di design collezionati dei proprietari. La distribuzione interna ha una gerarchia chiara: il grande spazio primario comunica, attraverso tre portali delle stesse dimensioni, direttamente con gli spazi di servizio principali quali ingresso, cucina, e disimpegno. Questi spazi, dalle finiture e proporzioni individualmente distinte, a loro volta, comunicano tra loro con passaggi segreti, sorprese, ritagliate negli elementi di arredo fisso integrati nelle murature. L’atmosfera domestica è caratterizzata dall’uso di materiali dissonanti: il parquet preesistente a spina di pesce, in ciliegio, viene accostato senza transizioni a piastrelle in silipol, aggregato composto da sfere di polveri di granito, marmo e cemento pressate, tipico delle prime stazioni della metropolitana milanese Linea Rossa, disegnata dallo studio Albini-Helg. In cucina, al silipol verde, si accostano gli arredi fissi in essenza di olmo e ripiani in porfido.

58 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The project focuses on the construction of spaces using pre-existing materials and added elements; even if in contrast, they communicate openly to create lively environments, populated by the owners’ collection of designer objects. The internal distribution has a clear hierarchy: the large common space communicates, through three portals of the same size, directly with the main service spaces such as entrance, kitchen and hallway. These spaces, with individually distinct finishes and...

    Project details
    • Year 2019
    • Work finished in 2019
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Interior Design / Refurbishment of apartments
    Archilovers On Instagram
    Lovers 58 users