Northcote Residence

Melbourne / Australia / 2020

17
17 Love 547 Visits Published

We designed this extension and renovation of a Northcote Edwardian home for a young family of six, which the owners skillfully managed and built. Their unique craftsmanship, material choices and dedication to detail resulted in a masterful design that feels generous and warm throughout.


The house was planned with two zones (one for adults and one for children). Located at opposite ends of the house, the central living space connects the two areas. The newly built family living room is a voluminous and tactile space, featuring exposed Tasmanian Oak timber panels on the walls and pitched ceiling, complementing the reclaimed brick walls and handmade Anchor Ceramic tiles.


Large sliding doors expose this spacious room to natural light, leading to a raised deck, great for outdoor entertaining. The tactile detailing extends to the exterior of the house and features a saw-tooth roofline, raw cedar shingles and shiplap cladding on the walls. These timber elements will silver in time, allowing the new extension to settle into its surroundings.

17 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    We designed this extension and renovation of a Northcote Edwardian home for a young family of six, which the owners skillfully managed and built. Their unique craftsmanship, material choices and dedication to detail resulted in a masterful design that feels generous and warm throughout. The house was planned with two zones (one for adults and one for children). Located at opposite ends of the house, the central living space connects the two areas. The newly built family living room is a...

    Project details
    • Year 2020
    • Work finished in 2020
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 17 users