Tiam Coffee Shop & Home

Huế / Vietnam / 2020

34
34 Love 968 Visits Published

Located near the crossroad in the center of Hue city, Tiam was renovated from an 18-year-old house, which was in really bad condition. With gross built area of only 35 m2, this is the living space for a three-generation family of seven members. Spending time talking and understanding the essential needs of the owner, we design Tiam in a way to give better standard of living along with valuable experiences for each and all members in the house. It has three floors, one attic, balcony and terrace. The first floor is for the café, which is run by the owner, and the rest of the building is for living.


The vertical louvers and glass wall covering the house is like a vague partition between “in and out”, bring people inside the house closer to nature and to other people in the streets. The louvers not only help reducing heat radiation but also create light effect and geometrical rhythm, which enhance people’s feelings every time watching, both from inside and outside.


The effective solution for such limited built area is to design the interior as minimal as possible, and to create continuous and open spaces. We create functional zones and place objects in order to bring members in family closer to each other, but still be able to have their private spaces if necessary. The old and ineffective spiral staircase has been replaced by the straight one, which helps optimize spaces and achieve better circulation. Furniture in the house mostly made of bamboo, which is a sustainable and environment-friendly material. It owns some outstanding characteristics that are suitable for using in extreme climate in Hue.


The café on first floor was designed with the same elements and materials like the rest of the house. Long curved tables, slim and transparent chairs placing in such a minimal and monochrome space make all other colorful objects noticeable. Moreover, the appearance of people drinking and chatting in the café make it a lively and beautiful scene.


Plant pots of different sizes are found in every corner of the building. Plant pots on the louvers, balcony, terrace and inside the house create calm and pleasant atmosphere. Although Tiam is located near a crowded crossroad, all family members still feel close to nature and have such a peaceful living space.


*


Project Name: Tiam


Project location: Hue, Vietnam


Completion Year: 2020


Site Area: 35 sqm


Project Area: 150 sqm


Designed by Nguyen Khai Architects & Associates


Lead Architect: Nguyen Quang Khai


Design Team: Nguyen Quang Khai, Tran Yen Chau

34 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Located near the crossroad in the center of Hue city, Tiam was renovated from an 18-year-old house, which was in really bad condition. With gross built area of only 35 m2, this is the living space for a three-generation family of seven members. Spending time talking and understanding the essential needs of the owner, we design Tiam in a way to give better standard of living along with valuable experiences for each and all members in the house. It has three floors, one attic, balcony and...

    Project details
    • Year 2020
    • Work finished in 2020
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Tower blocks/Skyscrapers / Bars/Cafés / Building Recovery and Renewal
    Archilovers On Instagram
    Lovers 34 users