Zhang Yan Cultural Museum

Shanghai / China / 2019

73
73 Love 1,684 Visits Published

Zhang Yan Village is located in Chonggu Town, in the western suburbs of Shanghai. It is the birthplace of Shanghai’s ancient culture and representative of Fuquan Mountain culture. With a thousand-year history, this ancient village was built near the water from the Tang and Song Dynasties. At that time, Zhang Yan was very prosperous. Several distinguished writers, including Zhang Jie, Su Shi, Ren Renfa, Mi Fu, have visited and written about their experiences. 


In recent decades, the demographics of the village have changed dramatically, with a rapidly declining young population, which has had as a result the deterioration of the original village. The town includes houses from the Qing Dynasty, of the Republic of China, and two- or three-story houses built after the founding of the People’s Republic of China. As part of a new sub-urban development policy, Zhang Yan Village, like many other villages and towns in China, has embraced renovation and revival. 


 “Preservation, Growth, and Expansion” is our strategy for the renovation and rehabilitation of Zhang Yan Village and other similar villages in China. It does not aim to dominate and reconstruct, nor to repair the old as old. Rather, it strives to follow the development and context of history, to put contemporary needs and consciousness into the village, to reorganize the layout, program the commercial ecology, and to create a dialogue between the new and the old. 


Preservation: Old buildings embody the history and culture of the ancient village. They must remain and be improved by means of reinforcement and preservation. 


Growth: For the dilapidated buildings whose interior space is no longer available, “cleaning up” the broken parts effectively retain the functional ones. Growing naturally out of its context, the “new” can therefore coexist with the “old.” 


Reproduction: The new buildings represent a new era and, specifically, new functions. The museum features several contemporary buildings, constructed on the vacant parts of the site. 


The site of Cultural museum is representative of the genealogy of the village’s buildings. It encompasses the Village History Hall (antique of Qing Dynasty), the Zhang Family’s House (a dilapidated late Qing Dynasty house), and an open space. The neighboring buildings are two- or three-story constructions from the 1980s, as well as a religious landmark, a temple to worship the local deity. 


Responding to these conditions, exhibition halls of the Cultural Museum consists of three spaces of unique characteristic with a water patio. 


Due to the serious deterioration of the Zhang Family’s house, only the exterior wall was able to be preserved, inside which the “Contemporary” exhibition hall is built. While adopting the traditional typology of an atrium accompanied by inward sloping roofs, the new exhibition hall also maintains an offset of 30cm to show respect toward the old construction.


In comparison, the Village History Hall was better preserved. Its internal wooden load-bearing structure was repaired, partition walls were removed, and the original atrium was preserved. The Hall houses a second exhibition space with a theme of “Tradition.” We renovated the floor with anodized aluminum plates to resist humidity, keeping material and therefore spatial consistency with the previous exhibition hall. It also to lights up and expands the space atmospherically. The walls, the ceiling and the atrium are all preserved. 


During our research into the Village History Hall, we found that there had historically been another building to its north. Therefore, the third, “Future” exhibition hall is built from the renewal of the original site. Anodized aluminum is used again, this time on both the floor and the ceiling, whose uniformity brings a sense of future, a dynamic counterpart for the previous two exhibitions. 


The area outside of the third exhibition hall is kept as open space. With the old tree and bamboos on the site preserved, a water patio and leisure zone offer a resting and social space for villagers.All the new constructions are white concrete to respond to the painted light grey of the neighboring walls.


Project name: Zhang Yan Cultural Museum


Project type: Cultural space


Project location: Shanghai, China


 


Architecture/ Interior / landscape Design: Horizontal Design


Chief Creative Design Director: Ju Bin


Chief Architect: Zhou Zhimin, He Bin


Architectural Design Team: Zhang Jia, Deng Shuyu, Song Wenyu, Hu yao, Huang Ping, Xu Weiwei


Site Architect: Zhang Jia,


Interior Design Team: Wei Jinjing, Sheng Lingxiang, Luo Vanyu, Yang Yixi, Cen Yuhua, Nie Hongming, Hu Kai, Wu Hongzhan, Ye Sufei


 


LDI: Jiang Architects & Engineers (JAE)


LDI Team: Jiang Chun, Cheng Zhichun, Shi Yi, Li Jing, Ren Weiwei, Wu Yong, Zhang Xi, Du Gang, Zhu Min, Zhang Hang, Wang Zhen, Wu Li, Peng Jian, Chen Dong, Wang Wei, Xu Jian


Interior Mechanical & Electrical Design: Shenzhen Huapu decoration design Engineering Co., Ltd


Lighting Consultant: Shenzhen junshitan Industry Co., Ltd, Viabizzuno Co., Ltd.


Display Consultant: Shanghai Fengyuzhu Culture Technology Co.,ltd.


 


Client: CSCEC (Shanghai) New Urbanization Investment Development Co., Ltd.


Constructor: China Construction Eighth Engineering Division .corp.Ltd


Facade Consultant & Constructor: Shanghai Sunvast Construction Decoration Eng. Co.,Ltd


Ancient Building Restoration Consultant: Shanghai Jiao Tong University Urban Planning & Architectural Design Co.Ltd


Ancient Building Restoration Constructor: Zhongxiao Construction Engineering Group Co., Ltd


Landscape Constructor: Shanghai Hongsheng construction landscape Engineering Co., Ltd


 


Photography: Su Shengliang / Schran Images


Video: Zhang duo / Timing Picture


Article: Ju Bin


Critic:Wang Fei(Director of Master of Science in Architecture, Syracuse University, New York, USA)


 


Time of design: 08/2017-05/2018


Time of construction: 06/2018-05/2019


Project Area: 1064㎡


 

73 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Zhang Yan Village is located in Chonggu Town, in the western suburbs of Shanghai. It is the birthplace of Shanghai’s ancient culture and representative of Fuquan Mountain culture. With a thousand-year history, this ancient village was built near the water from the Tang and Song Dynasties. At that time, Zhang Yan was very prosperous. Several distinguished writers, including Zhang Jie, Su Shi, Ren Renfa, Mi Fu, have visited and written about their experiences.  In recent decades, the...

    Project details
    • Year 2019
    • Work finished in 2019
    • Status Completed works
    • Type Museums / Building Recovery and Renewal
    Archilovers On Instagram
    Lovers 73 users