Mar Tirreno

Mexico City / Mexico / 2017

28
28 Love 971 Visits Published

The project originates as a response to the typical vertical housing project based on balconies as house extensions. Instead of using such narrow and ineffective extensions, the project ‘folds’ them inwards into private patios. This strategy results in a series of vertical patio houses, which play with different degrees of intimacy through patios and towards the exterior through the latticework on the façade.


The apartments, which could also be seen as vertical houses, are intertwined both in plan and section in order to achieve the best natural lighting and privacy between them.  This produces a group of individual houses, each one completely different from the other, unified by the series of private patios, the main entrance corridor and the concrete block that covers the building entirely.


The concrete block façade works as a veil or skin that covers and unifies the whole building, turning into latticework to bind the interior and the exterior without compromising intimacy. The main entrance corridor, reminiscent of mexicanvecindades, creates an interaction area between the inhabitants of the building. Finally, the different patios work as the traditional courtyard house, where all the activity occurs around them, rather than towards the street, resulting into intimate and introspective homes.


.


El proyecto se origina como una respuesta al típico proyecto de vivienda vertical basado en balcones como extensiones de viviendas. En lugar de usar extensiones tan estrechas e ineficaces, el proyecto "los pliega" hacia dentro en patios privados. Esta estrategia da como resultado una serie de casas de patio verticales, que juegan con diferentes grados de intimidad a través de patios y hacia el exterior a través de la celosía en la fachada.

Los departamentos, que también se pueden ver como casas verticales, se entrelazan tanto en plan como en sección para lograr la mejor iluminación natural y privacidad entre ellos. Esto produce un conjunto de casas individuales, cada una completamente diferente de la otra, unificadas por la serie de patios privados, el corredor de entrada principal y el bloque de hormigón que cubre completamente el edificio.


La fachada de bloques de hormigón funciona como un velo o piel que cubre y unifica todo el edificio, convirtiéndose en celosía para enlazar el interior y el exterior sin comprometer la intimidad. El corredor de entrada principal, evocador de la vecindades mexicana, crea una zona de interacción entre los habitantes del edificio.Por último, los diferentes patios funcionan como la tradicional casa-patio, donde toda la actividad se produce a su alrededor, en lugar de hacia la calle, resultando en hogares íntimos e introspectivos.


.


Design Team: Frida Escobedo, Carlos Hernández, ValentinaMerz, Javier Rocamonde, Antonio Zarco, RuyBerumen, Hector Arce

28 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The project originates as a response to the typical vertical housing project based on balconies as house extensions. Instead of using such narrow and ineffective extensions, the project ‘folds’ them inwards into private patios. This strategy results in a series of vertical patio houses, which play with different degrees of intimacy through patios and towards the exterior through the latticework on the façade. The apartments, which could also be seen as vertical houses, are...

    Project details
    • Year 2017
    • Work finished in 2017
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design / Custom Furniture
    Archilovers On Instagram
    Lovers 28 users