6M House

Samborondón / Ecuador / 2019

100
100 Love 4,313 Visits Published

The 6M house is located on a great plot next to a lake on which the setting sun falls and combines with the sounds of nature, characteristics that contribute to creating sensations within an architecture that adapts to it. 


Looking at nature through glass walls to understand it as part of a whole was the main objective for its design, arriving at an architecture of pure lines, qualifying its volumes to clearly distinguish all the elements, and freeing up the interior space, in short , simplify to the maximum to appreciate the beauty of the architecture and its surroundings in all its purity. 


The house is developed towards the west side of the plot to avoid the afternoon sun and keep the house cool and also to create a large side patio, therefore the first element that is observed when arriving at the land is the enclosure barrier, which is not a wall but an emerald green hill giving privacy to the patio. This vegetation that separates it from the street enters the private area of ​​the house, the garden and its gallery with large windows, to become an important element of the main façade along with two other pieces that make up its set: the carport with dark iron cladding and the housing itself in andesite stone. 


A driveway with an iron gate as entrance, directs people to an exterior hall over a crystal lagoon, which then takes you to a situation of discovering where you arrive inside. The lagoon with sinuous lines breaks with the orthogonality of the volumes that make up the residence: two volumes of different heights, rhythmically connected with a horizontal line by their stone and iron facades. 


Natural stone, iron, concrete and glass are the sober and noble materials that make up the project for the distribution of the spaces, all developed on a ground floor except for the service area that is located on the upper level, which is volumetrically hidden so as not to lose the horizontality of its facades. 


And its essential goal: to achieve living spaces both inside and outside, where each area lives a relaxing sensory experience, spaces located in such a way to be used by the winds and the sun. For example, the house is fascinating in the late afternoon, when the sun's rays cross diagonally through the orange curtains and windows in the social area. The center or heart of the house is made up of the kitchen, dining room and a TV room, overlooking the gardens. 


This space is the distribution axis towards the three areas of the house: service area, bedroom area with its living room and social area. All connected and with a visual tour of the large side patio.


To summarize, characteristics that contribute to creating sensations within an architecture that adapts to it , it is important to consider the mentioned above aspects in order to give the architecture that simply merges with nature and the construction that has been designed.


Location                         Ecuador, Samborondón


Year                               2019


Lot area                           17222.26ft²


Building area                  6135.429ft²


Author                           Arch. Jannina Cabal


Lightning                        Integral Iluminación


Kitchen                          Nómada Cabinets


Profiles                          Window World


Photos                           JAG Studio


[ES]


En un terreno regular junto a un lago sobre el cual cae el sol poniente y se conjuga con los sonidos de la naturaleza se encuentra ubicada la casa 6M, características que contribuyen a crear sensaciones dentro de una arquitectura que se adapte a ésta.


 


Mirar esta naturaleza a través de muros de cristal para entenderla como parte de un todo fue el objetivo principal  para su diseño, llegar a una arquitectura de líneas puras, matizar sus volúmenes para distinguir claramente todos los elementos, y  liberar el espacio interior,  en resumen, simplificar al máximo para apreciar la belleza de la arquitectura y su entorno en toda su pureza.


 


La casa se desarrolla hacia  el  lado oeste del solar para evitar el sol de la tarde y mantener la casa fresca y además para crear un gran patio lateral, por ello el primer elemento que se observa al llegar al terreno es la barrera de cerramiento, la cual no es una pared sino una colina verde dando privacidad al patio. Esta vegetación que separa de la calle se introduce en el área privada de la casa, del jardín y de su galería con grandes ventanales, para convertirse éste en un elemento importante de la fachada principal junto con otras dos piezas que componen su conjunto: el garaje con revestimiento de hierro oscuro y la vivienda en si de piedra andesita.


 


Un camino de entrada con un portón de hierro como ingreso, dirige a las personas a un hall exterior sobre una laguna, que luego te llevan a una situación de descubrir por donde llegas a su interior. La laguna con líneas sinuosas rompe con la ortogonalidad de los volúmenes que forman la residencia: dos volúmenes de distinta altura, rítmicamente conectados con una línea horizontal por sus fachadas en piedra y hierro


 


 


 


La piedra natural, el hierro, el hormigón  y el vidrio son los materiales sobrios y nobles que concretan el proyecto de distribución  de los espacios, todos desarrollados en un planta baja salvo el área de servicio que se ubica en el nivel superior, el cual está escondido volumétricamente  para no perder la horizontalidad  de sus fachadas.


 


Y su objetivo final: lograr espacios de vida tanto en su interior como exterior, donde cada área viva una experiencia sensorial, espacios ubicados de tal forma para ser aprovechados por los vientos y el sol. Por ejemplo la casa resulta fascinante a última hora de la tarde, cuando los rayos del sol atraviesan diagonalmente las cortinas y ventanas en color naranja en el área social. El centro o corazón de la casa está conformado por la cocina, comedor de diario y una sala de tv, con vista a  jardines. Este espacio, es el eje repartidor hacia las tres zonas de la casa: área de servicio, área de dormitorios con su estar y el área social. Todas conectadas y con un recorrido visual al gran patio lateral

100 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The 6M house is located on a great plot next to a lake on which the setting sun falls and combines with the sounds of nature, characteristics that contribute to creating sensations within an architecture that adapts to it.  Looking at nature through glass walls to understand it as part of a whole was the main objective for its design, arriving at an architecture of pure lines, qualifying its volumes to clearly distinguish all the elements, and freeing up the interior space, in short ,...

    Project details
    • Year 2019
    • Work finished in 2019
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 100 users