Capalbio Barn House

Capalbio / Italy / 2020

40
40 Love 879 Visits Published

This new construction is composed of two parallel buildings located at the bottom of a Tuscan olive grove.
The house is conceived as a filter that melds with the surrounding outdoor space.
 
The sliding doors open toward the garden and are in-line with each other to allow visibility across the building in every direction.
 
A spacious and monumental corridor delnieates the house along its length, focusing attention to the swimming pool and the symbolic cypress on opposite sides.
 
The night area is divided into two bedrooms and two bathrooms.
The master bedroom overlooks the long porch that flanks the house and leads to the pool.
 
The bathrooms have a resin veneer that emulates the colors of the surrounding nature.
 
The day area is divided into differing functional parts by thick walls that hide large storage spaces.
 
The transparent fireplace is designed to leave the continuity of the space untouched.
 
Three passages lead from the living room to the green house, that repeats the shape of the building.
 
A gradual dematerialization evolves through it, leading to the pool area.
 
The garden was designed to emphasize the poetic nature of the surrounding Tuscan landscape: the vegetation appears to be spring up spontaneously and changes colors with the seasons.
 
Aesthetic lighting design accentuates the natural settings at night, reminiscent of a fairy tale landscape.
 
Lighting design was carefully developed for the interiors as well: the lighting fixtures underline the space and appear to “dance” in the space with blowing wind.
 
Ultimately, the project’s purpose is to emphasize the poetic flair of the architecture setting it in seemlessly with the aesthetics of the surrounding natural environment with elegance and respect.
 
 


 


-------------


 


 
 
Questo intervento di nuova costruzione è composto da due edifici paralleli situati ai piedi di uno scenografico uliveto toscano.
L’edificio che ospita la residenza è concepito come un corpo “filtro”, interamente permeato dallo spazio esterno.
Le bucature sono costituite da porte finestre scorrevoli che si affacciano sul giardino, allineate in modo da consentire allo sguardo di attraversare l’edificio da parte a parte, lasciando così intravedere gli spazi esterni in ogni direzione.
Un largo e monumentale corridoio taglia la casa in tutta la sua lunghezza, puntando l’attenzione sulle due emergenze visive opposte: da un lato la piscina, dall’altro la verdeggiante campagna circostante che fa da sfondo a un cipresso simbolico.
 
La zona notte è costituita da due camere da letto e due bagni. La camera padronale affaccia sul portico che fiancheggia, sul lato sud, tutto l’edificio, conducendo lo sguardo verso la piscina.
I bagni sono rivestiti in resina colorata materica che richiama i toni della natura circostante.
 
La zona giorno è separata da setti murari che diventano elementi contenitori per la cucina, per il dining e per il soggiorno.
Il camino trasparente, progettato su misura in cristallo, non chiude lo spazio e dona continuità agli ambienti.
 
Tre varchi simmetrici, inseriti in una monumentale parete in pietra, conducono alla serra bioclimatica, un ambiente completamente vetrato che ripete la forma della casa. Grazie a questa si opera una graduale smaterializzazione dell’edificio che prosegue con l’elemento scheletro della pergola esterna ed infine con il vuoto della piscina.
 
Il giardino è stato progettato in modo da enfatizzare la poeticità della natura circostante, con aiuole, siepi ed alberature tipiche del Mediterraneo, apparentemente spontanee, che mutano colore con l’alternarsi delle stagioni.
 
Di notte la natura prende vita grazie a punti luce strategici, posizionati per illuminare alberi e piante dal basso. I sentieri pedonali diventano, grazie a piccole luci incassate a filo pavimento, percorsi fiabeschi dalle linee naturali e armoniose.
 
Il progetto illuminotecnico non ha enfatizzato solo gli spazi esterni che ma anche quelli interni.

40 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    This new construction is composed of two parallel buildings located at the bottom of a Tuscan olive grove.The house is conceived as a filter that melds with the surrounding outdoor space. The sliding doors open toward the garden and are in-line with each other to allow visibility across the building in every direction. A spacious and monumental corridor delnieates the house along its length, focusing attention to the swimming pool and the symbolic cypress on opposite sides. The...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 40 users