TaoCang Art Center

Jiaxing / China / 2020

23
23 Love 1,028 Visits Published

Renew – The Soul


This time Roarc Renew received a task themed at countryside renewing.


We do believe with great certainty that the essential feature of a renewing project compared to a newly-built project is “conforming to the original energy filed of the construction”.


The soul of every renewing project is to find out the hidden flow and go with it. It is as if the bright moon cannot be seen before clouds move away. Certainly, the first thing is to identify which cloud should move away and how to move it away. This is the methodology Roarc Renew used in building renewing for the past years.


 


 


Alias as Lotus Granary


At Wangjiangjing Town, there are two granaries nearby hundreds acres of lotus marsh and the TaoCang canal.


The granaries were built in the 1950s/1960s. They were previously granaries for residents to store grains. Later they were burned and discarded for years.


There was also a lotus pond before the granaries. It is speculated that nearby buildings get water from the lotus marsh and pond for firefighting.


The granaries sit near the lotus pond, and that’s why they were also called Lotus granary.


 


The owner entrusted Roarc Renew to renew the project to make it a landmark of the place on the basis of architectural characteristics and historical background of the granaries.


 


 


Energy Field Exists with Functions and Goes beyond Functions


 


Inside of the Energy Field 


Functionally, the future granaries are defined as an art center by the owner. 


The western granary will act as a commercial gallery, while the eastern granary will act as an art gallery.


Since two granaries are made in a unique structure, i.e. a concrete arch supporting system, they have a complete interior visual system. Arches form a complete field. It is not wise to break such a great energy field. Moreover, the granaries are very old, so any member except its original structures may become a burden.


Consequently, we come to a conclusion that all the granaries space should be solely used for exhibition spaces, and auxiliary functions necessary for the art center are supposed to be provided outside.


There is no ground for alteration of interior structure of the granaries.


 


Outside of the Energy Field:


After the nearby textile warehouse was demolished, the two old granaries stand side by side in parallel. The granaries go in an east-to-west direction, facing canal to its north and a vast stretch of land to the south, while close at hand is a lotus pond. In this context, the best solution to add structures to the original architecture is to take an “accompanying” approach to explore new stories with the old granaries.


That’s why the connective corridors were coming into shape.


In architectural functions, the corridors not only change the way of entrance and its layout, but also create commercial and social space on its own. Acting as the accompanying space for an art museum, the corridors also allow for extending exhibition space externally in a way to protect the internal. Through all these architectural efforts, we are paying our tribute and respect to the history of the old granaries.


 


A Redefinition of Entrance


The main galleries have four entrances. Newly added corridors lead flow to the center. Visitors move from two sides to the center along the appropriately sized corridors and then enter the galleries. The east and west ends serve as freight entrances. In this way, visitors and freights are clearly separated.


B Commercial and Social Purposes


As mentioned at the beginning, all renewing projects come down to an economic behavior eventually. Along the corridors, such facilities as restaurants, coffee stores and souvenir stores will be set to support operation of the whole art center. Full-height glass will be installed and electromechanical positions will be reserved to make the corridors an indoor space. However, for a variety of reasons, the corridors are presented to the public as a grey space when design is finished.


 


Energy Field: Construction Directivity


The main granaries run east-west, showing the direction of the space. Once sense of direction confirmed in a space, field, namely the standpoint of the construction, reflects itself naturally.


With a unique ingenuity, the twin corridors are designed to be parallel not only in horizontal, but also in vertical forms by raising their heights to a peak at the central entrance, thus creating filed energy in two directions.


The energy field lies the “souls” of this renovation project: on one hand, the horizontal form fits well into the parallel nature of the old granaries; on the other, the ascending trajectory in vertical form directs our focus to the sky.


In form, the corridors are designed to be accompanying structures to direct the way to the main entrance in the center. In spatial arrangement, the twin corridors ascend in a continuum to reach a hollow and quiet space at the central peak, which brings the architectural emotions to a climax.


 


Energy Field: Poetic Companion


The accompanying corridors reflects Roarc Renew’s love for the granaries.


We like to compare construction to human beings, and they were indeed the direct reflections of human beings’ abstract thinking. Geometry has no emotions, but people can find relationship and emotion from the work of geometry. And it is the reason why old profession like architect always lead in innovation.


Architecture likes people, and Roarc Renew wants empathy in its works. Landmark buildings were too often used to represent the will of power.


However, with hundreds of Mus of lotus pond by side, we wish the two granaries will find more inner peace after 60 years of everchanging experience.


 


Drainage


The bricks go up and down


To hold and carry the water dropped


Water diversion and drainage


As the most important decorations of the structure, water is silently incorporated into the language of bricks.


 


Wheat Ear Wall


In the pattern of a wheat ear, we saw the past of the granary.


Through the monument-like brick structure, we hear the age-old granary who resumes speaking to the world. Resembling the design of the drainage system, the wheat ear pattern is formed by combining bricks with three different moduli. The modern bricks of the corridors connect the old bricks of the granaries, which is a salute to the bygone memories.


 


 


Symmetrical Structure


In structure, concrete arches support the brick roof so that the old granaries have a double-curved roof. It brings a dramatic visual effect.


Roarc Renew use arcs orderly in two corridors to make the structure symmetrical to the granaries with a cascading effect.


 


In the pond flowers bloom like a piece of brocade; within the granary the flower-decorated floor makes a flourishing scene.


If the external structure of the TaoCang Art Center shows the ability in arousing emotions, its internal design proves the power of storytelling by interpreting the origins of its name – a granary where lotuses bloom.


While lotus suggests the unique features of this landscape.


The villagers of Wangjiangjing Town have grown lotus for generations. For them the flowers, roots, leaves and stalks of the lotus means all their life in four seasons changing from spring, summer, autumn to winter. While grains feed the people, lotus makes their lives prosperous.


 


Postscript


Hundreds of Mus of lotus pond surrounds the age-old granary.


That’s why it is called the Lotus granary.


The space in between the two granaries is the focus of the geographical landscape; With a good design the architecture is endowed with a human soul.


Far away the landmark stands out on the ground; Deep within a holy spirit is hidden; In a low voice a past story is told.


Two attaching corridors lead to the torso, fitting well into the structure while enhancing its force.


In you go from the center, out you go from two sides. In this space, we enjoy drinks no less than discussions.


Brick-paved corridors echo the style of the torso, forming an order with rhymes.


Twin corridors join in the middle, going upward to a height touching the sky.


Framing the scene in the sky while holding fast to the ground, the corridors witness days and nights, the rise and fall of the sun, all paying a tribute to the passing time.


Preserve the internal arch to renew the old memory.


Laying black bricks for roof boarding to divert rainwater.


In the pond flowers bloom like a piece of brocade.


Within the granary the flower-decorated floor makes a flourishing scene.


Large arch opens wide, fit for exhibition arrangement.


Wish you bloom like the summer lotus where prosperity and glory follow!


 


On beginning of Autumn, the year of Gengzi


At RoarcRenew 


 


Project Information 


Project name: TaoCang Art Center


Location: Jiaxing, China


Address: Fengchan bridge, Xiuzhou District, Jiaxing City, Zhejiang province, China


Building area:  2448 square meters


Designer: Roarc Renew ( roarc.cn )


Principal architect: Robben Bai


Principal architect: Sheng Mengxuan, Xue Leqian


Design team members:  Liang Xiaoyi, Wu Yejing, Lu Huiqin,Yang Junyi


Terrazzo parquet floor design: Gu Qian, Sheng Mengxuan


Lighting Design: AILD


Lighting Design team member: Hong Shenglin, Chen Guyu, Liu Zhenyun


Construction consultant: Zhang Chenghua from EMCC Shanghai Jielu Decoration Design Engineering Co., Ltd.


Terrazzo flooring Constructor: EMCC / Shanghai Jielu Decoration Design Engineering Co., Ltd.


Photo credits: Wen Studio


Client: XBand Co.,Ltd.


Party A project participants: Zhu Shengxuan, Dong Tianshu, Zhen Xiaolong, Yu Hong


Main building materials: Red brick, Cement


Date of design (start and completed date): 2019.06-2019.08


Date of construction (start and completed date): 2019.09-2020.03

23 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Renew – The Soul This time Roarc Renew received a task themed at countryside renewing. We do believe with great certainty that the essential feature of a renewing project compared to a newly-built project is “conforming to the original energy filed of the construction”. The soul of every renewing project is to find out the hidden flow and go with it. It is as if the bright moon cannot be seen before clouds move away. Certainly, the first thing is to identify which cloud...

    Project details
    • Year 2020
    • Work finished in 2020
    • Status Completed works
    Archilovers On Instagram
    Lovers 23 users