Rosa Muerta

Rabo de Peixe / Portugal / 2015

65
65 Love 3,045 Visits Published

Situated on the northern side of S.Miguel Island, the plot has an open view over the sorrounding fields and woods.
The client expressed a desire of openness and harmony with nature, and very little concerns about how he would like the interior of the house, except from the wish of including memories of old tra-vels through some objects.


The design keeps the action of building minimal, as aethereal as possible when working with concre-te, shaping a simple frame and the border between inside and outside, giving it flexibility.
So we designed and built a floating concrete box. The concrete frame does not touch the ground, and the living space is separated from the outside only through a set of sliding glass panels.
In a plot sorrounded by high stone walls, the building is located next to the western end, with no relation with the street, becoming almost invisible from it.


The tension created on the west side between wall and construction gives to the in-between space a sense of intimacy, enough to define it as a garden, in opposition to the rest of the plot.
From the outside, the building materializes itself through light and shadows, its mass and presence appearing and desappearing with a change of wiewpoint or the mere passage of a cloud.
The interior space of the house, taken to the essential, develops into the sleeping area and the living, separated by a functional block including storage, kitchen and the restroom: a box inside the box.
Living room and bedroom find an extension on the ouside under the roof slab.


---


Project name: Rosa Muerta
Architect’ Firm: ARCO mais


Lead Architects: Paulo Lima, Chiara Bettelli
Project location: Rabo de Peixe, Açores – Portugal
Completion Year: 2015
Gross Built Area (square meters or square foot): 76 sqm


Photo credits: Paulo Goulart


 


 

65 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Situated on the northern side of S.Miguel Island, the plot has an open view over the sorrounding fields and woods.The client expressed a desire of openness and harmony with nature, and very little concerns about how he would like the interior of the house, except from the wish of including memories of old tra-vels through some objects. The design keeps the action of building minimal, as aethereal as possible when working with concre-te, shaping a simple frame and the border between inside and...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 65 users