SEIRANRI Public Area

Novel Restroom Design Inspired by Black Hole Gravity Hangzhou / China / 2020

13
13 Love 633 Visits Published

Located in SEIRANRI - a complex in the CBD of Binjiang District, Hangzhou, the project involves renovation of public walkways and washrooms within a commercial building. Mainly targeted at urban young generations, it combines functionality and novel ideas, with a view to bringing about design evolution of daily public spaces.


The overall space consists of three separated, discontinuous storeys. The original 80 m2 restroom is extended to the entire communal area of SEIRANRI, just like a black hole that engulfs and absorbs the surroundings, and eventually forms a public space of 1,450 m2 where people can stop and take a rest.


The expanded space contains elevator halls, escalator wells, passages for logistics personnel, and "real" restrooms. The passageways for customers and those for tenants are separated. The circulations are optimized and made clear, while also taking into account human scale.


Visual impression that breaks with conventions


White, green and purple are respectively the dominate hue of each floor, thereby creating an overall spatial scene that echoes the colorful view produced by friction between planets around the black hole. Tiles, a common material that is cost-saving and easy for cleaning and maintenance, are applied to large areas of the space, to give the visual impression of fragments.


In the conventional sense, washroom is a relatively private space, which is usually not highlighted in spatial design. However, such a space is accentuated by strong color on each floor, producing dramatic visual and sensory experiences. Public passages with single function become extensions of the restroom space, guiding people outside to go deeper into the interior.


Items originally exist in restrooms such as washing sinks, showers, toilet paper, toilets and mirrors are presented in public passages in a symbolic manner, which showcase familiar scenes in daily life. Those items, although usually not elegant in aesthetic sense, perfectly function as conceptual and visual elements that evoke memory here.


Story-telling spatial scenes


Elements in the space are magnified, interlaced and sorted, like planets that collide with each other due to the gravity of the black hole. The space is continuously growing; time here just starts; and everything seems to return back to the origin. Familiar yet strange scenes seem to present an outlandish stage play here.


The designers combined fragmented spatial shapes to compose volumes, and then form scenes. The concept that integrates restroom and public space gives birth to a new narrative of space. The holistic use of a single color on each floor makes the flamboyant interior surfaces and hidden spaces more appealing.


People are the protagonist in the space. In the internet age with excessive visual languages and images, we seem to be in a "virtual" world full of information fragments. This space encourages us to break the "virtual", pay attention to the daily life often ignored by us, discover diversified possibilities and create our own stories.



Project name: SEIRANRI Public Area


Area: 1,450 m2


Category: public facility


Chief designer: Li Wenqiang / PIG Design


Design team: Tan Shijie, Cheng Liang, Zhu Yiyun, Chen Yunyun, Liu Ruonan, Deng Huan, Zhou Siyan, Tang Mengjie, Bao Yanjun, Wang Keke


Completion time: April 22, 2020
Photographers: Wang Fei, Shi Zheng, Qi Shuoqian
Construction firm: Zhejiang Zhongtian Jingcheng Decoration Group. Co., Ltd.
Installation production: Zhejiang Deyao Metal Products Co., Ltd.
Garment production: Wen Zi
Lighting fixture design: Li Wen
Video: Li Wenqiang, Li Ming


Location: Intersection of Xixing Road and Danfeng Road, Binjiang District, Hangzhou, Zhejiang, China


Text: Zhang Wei & Sunshine PR

13 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Located in SEIRANRI - a complex in the CBD of Binjiang District, Hangzhou, the project involves renovation of public walkways and washrooms within a commercial building. Mainly targeted at urban young generations, it combines functionality and novel ideas, with a view to bringing about design evolution of daily public spaces. The overall space consists of three separated, discontinuous storeys. The original 80 m2 restroom is extended to the entire communal area of SEIRANRI, just like a black...

    Project details
    • Year 2020
    • Work finished in 2020
    • Status Completed works
    • Type Shopping Malls / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 13 users