Colour Shingle

New double-storey studio garage at rear of house Melbourne / Australia / 2020

43
43 Love 2,070 Visits Published

Now that Melbourne has experienced the world-changing potency of a global viral pandemic, we might have a better appreciation of the world-changing potential of an idea going viral. This project represents an effort to scale up a typology through viral repetition while maintaining architectural and design quality through imagination and playfulness. It is somewhat unique in that it is not a standalone project, but an organic progression from a prior successful design, which is arguably more representative of real-world architectural practice.


In 2016, we gratefully accepted the ArchiTeam Award for our project Studio Garage, a typology-busting project tackling an architectural solution to the problem of effectively working from home in a time when the “working from home” was still a relatively esoteric luxury reserved for executives with enough clout to negotiate flexible working arrangements, or small scale entrepreneurs in creative fields, such as musicians or architects.


In the Covid era, “working from home” has unceremoniously burst into mainstream consciousness, making the need for a functionally separate form within a residential site dedicated to commercial or professional activities not a luxury, but almost a necessity, as harried working parents all over Melbourne can attest to. Our continuing development of this typology is an example of to how to architecturally engage with this rapid forced merging of residential and commercial design.


This new project, which we’ve whimsically named ‘Colour Shingle’, has the fascinating distinction of being right next door to the Studio Garage, a result of a neighbour’s covetous glances, evidence of the viral power of an idea given form. (Incidentally, the neighbour on the other side of the Studio Garage has also requested one.) It is not the only other backyard project we have completed – we have been exploring and evolving this typology on narrow residential sites across North Melbourne, including our own home office `Cubby office’ – but it is unique in being right next to a previous one.


The challenge of this particular project then was how to evolve an already successful design so that you don’t simply create a carbon copy, while still coming up with something that complemented the adjacent original design. To that end then, we’ve made the same key design choice to turn the external wall into a non-structural, semi-transluscent façade by employing Perspex shingles, with the stairwell placed between the false wall. The pastel coloured Perspex shingles creating a playful polychromic ambiance inside the studio during the day and it glows like a lantern at night.


----


Words:Shu Shiung Low


Materials: Colour Perspex Shingles from Mitchell Plastic Aust.


Garage door from Hormann (4D Doors)

43 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Now that Melbourne has experienced the world-changing potency of a global viral pandemic, we might have a better appreciation of the world-changing potential of an idea going viral. This project represents an effort to scale up a typology through viral repetition while maintaining architectural and design quality through imagination and playfulness. It is somewhat unique in that it is not a standalone project, but an organic progression from a prior successful design, which is arguably more...

    Project details
    • Year 2020
    • Work finished in 2020
    • Contractor Caedman Constructions
    • Status Completed works
    • Type Office Buildings / Offices/studios
    Archilovers On Instagram
    Lovers 43 users