L Cantilever House

Riyadh / Saudi Arabia / 2015

0
0 Love 17 Visits Published

The L-shaped plan separates the private and public functions of the house whilst maximizing views to the garden from all spaces through large panes of floor to ceiling glass, shaded by its deep framed overhangs and sliding screens.


The formal living and dining areas are within an impressive floating concrete box spanning 15 meters and cantilevering by 7 meters above a fully openable entertainment zone that flows into the garden and connects back to the cantilevered box through a sculptural spiral stair. In the adjacent private wing lie the family bedrooms, playrooms, gym and a home cinema.


The main functional spaces of the garden were consolidated into a single pure rectilinear form that seamlessly merges a sunken outdoor seating area with the overflow pool and sundeck under which lies a submerged hidden “man cave”, with breathtaking aquarium like views giving the feeling of being underwater, creating a unique and secluded atmosphere for entertaining special guests.

0 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The L-shaped plan separates the private and public functions of the house whilst maximizing views to the garden from all spaces through large panes of floor to ceiling glass, shaded by its deep framed overhangs and sliding screens. The formal living and dining areas are within an impressive floating concrete box spanning 15 meters and cantilevering by 7 meters above a fully openable entertainment zone that flows into the garden and connects back to the cantilevered box through a sculptural...

    Project details
    • Year 2015
    • Client Private Client
    • Status Current works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram