Bó Mon Preschool

Vietnam / 2019

32
32 Love 1,143 Visits Published

Architecture is not simply a one liner script that subscribed to the moderate range of practical functionality, aesthetic, and sustainability, it must also, in its everyday use, paint up an exciting atmosphere for its inhabitants. The forming of meaningful architecture has been increasingly difficult and challenging than ever with many uncertainties occurred during the long construction process, especially when it comes to a charity project with limited budget and constricted construction condition. 


Outlining the spatial function for the school came very early. Through the separation of the classrooms, teacher accommodation and supporting rooms over a common yard, a central layout is formed, making the courtyard as the heart where all activities happen. The courtyard is essentially a multifunctional open area under a shady awning where children play together. When school is in session, the yard is a place where siblings from the school next door gather to wait for each other before going home, an outdoor classroom, and a communal space for local festivals to take place throughout the year.


 Consequently, the conceived project and the idea of a connecting station as a public school for children from three villages in Tú Nang-Yên Châu serves as an open suggestion, and a prototype for future community projects by charitable and non-profit organization. 


The soft shape of the roof creates a shady area that transits slowly from the wall to the floor as the sun changes its course, animating a present that connect the architecture with its natural context, where it sits among the indefinite mountains and hills, and where it blends itself between the cloud and the smog of a highland afternoon. 


More information:


In 2018, Bo Mon Preschool in Tu Nang Commune – Yen Chau District – Son La Provine was constructed as a charity project.


The school is a benefaction to nearly 70 children and a village-stationed teacher. The attending pupils include children of H'Mong ethnic group from three villages Bo Mon, Cay Ton and Co Tong in the vicinity of 2 kilometres.


With a total area of 237m2, the school was completed and started to operate officially in June 2019, is the result contributed and sponsored by the following organisations, units and individuals:


Charity Organisation: MT Community


Charity Funding: Pay it Forward Fund


Architects: KIENTRUC O


Constructor: Hung Phat Tradeco - (Bimexco) and other benefactors. 


Bó Mon Preschool – The idea of a connecting station. 


Architects: KIENTRUC O


Principal Architect: Dam Vu


Design team: Anni Le, Duy Tang


Support team: Thanh Viet Nguyen, Vu Phuong Nguyen, Minh Phuong Tran, Ngoc Long Huynh, Phuoc Truong Tran, Anh Duy Tran, Phu Thinh Pham, Chi Huan Nguyen


Charity Organisation: MT Community


Charity Funding: Pay It Forward Fund


Constructor: Hung Phat Tradeco - (Bimexco)


Year: 2019


Location: Tu Nang Commune – Yen Chau District – Son La Provine


Site area: 237m2


Photograhp: Hoang Le, Trieu Chien

32 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Architecture is not simply a one liner script that subscribed to the moderate range of practical functionality, aesthetic, and sustainability, it must also, in its everyday use, paint up an exciting atmosphere for its inhabitants. The forming of meaningful architecture has been increasingly difficult and challenging than ever with many uncertainties occurred during the long construction process, especially when it comes to a charity project with limited budget and constricted construction...

    Project details
    • Year 2019
    • Work finished in 2019
    • Status Completed works
    • Type Schools/Institutes
    Archilovers On Instagram
    Lovers 32 users