Jungle Station

Ho Chi Minh City / Vietnam / 2018

20
20 Love 755 Visits Published

In the context of a dense urban landscape it is logical that the rising start-up community would turn towards the highly efficient concept of co-working for their professional solutions. These spaces must effectively combine the positives of both public and private arenas offering the professional users an efficient resource platform whilst also encouraging social interactions and accommodating for the temporaryvisitor. In the core of Ho Chi Minh City and enclosed in the center of a large factory complex, “Jungle Station” sets the benchmark for conceptual design of such spaces. The entirely refurbished printing factory responds not only to the logistical complications of shared program condensation but reflects on the intangible experience of shared space. The conception of a tropical environment that also facilitates the flow between the various programs is possible via the feature element of the “Green Connector”.Thevegetalspinerunscentrallythroughthespacebothhorizontally and verticallyremaining visible from anypublic zone of the building. More than a simple combination of potted plants, the cooling and calming capacities of the Green Connector occupies all echelons ofthe space, from large succulents to hanging creepers and an aromatic herb garden. This green connector also plays the role of “social connector” as traffic allows itself to pause among the foliage. With resting and working stations dotted along the central plantations, the specialized coffee bar caters for a relaxed break. By opening a central chasm and removing a large part of the roofing, natural sunlight is filtered through the layers of leaves and allowed to spill through the building, enhancing the sensation of a naturallytropical, vegetal environment. As the sunlight shifts over the building the users are able to feel in touch with the natural advancement of the day. Each closed office space, distributed rationally along the facades is able to view this luminous centerpiece. To allow for focus and highlight the presence of the green organic volumes, archi-tectural elements are left raw, minimal and monochromatic. Here a balance is created by re-introducing traces of the structure’s industrial past, revealing operational and technical elements of the building such as support beams,ventilation systems and cabling. Details ofindustrial character; exposed textured brick and dark steel are contrasted to the organic elements prevalent throughout.


 


Location Ho Chi Minh City,Vietnam
Client ToongVietnam
Site 2’000 m2
Type Commission
Program Co-woking spaces
Year 2017-2018
Photographer Quang Dam

20 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    In the context of a dense urban landscape it is logical that the rising start-up community would turn towards the highly efficient concept of co-working for their professional solutions. These spaces must effectively combine the positives of both public and private arenas offering the professional users an efficient resource platform whilst also encouraging social interactions and accommodating for the temporaryvisitor. In the core of Ho Chi Minh City and enclosed in the center of a large...

    Project details
    • Year 2018
    • Work finished in 2018
    • Status Completed works
    • Type Offices/studios / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 20 users