211_ House with a large porch and park view

Sant'Elena / Italy / 2020

13
13 Love 907 Visits Published

Our customers’ desire was to have a new house with simple lines, to enjoy the surrounding park.
MIDE Architects designed a single floor house, where the large open space of the living room, facing south, is meant as a glass box mirroring on the park, protected by a large porch.
The sleeping area is more introspective: the external walls are in concrete face view and have geometrical openings in to the garden.
The large flat roof brings together all the rooms of the house, allowing for an adequate protection from the sun and the atmospheric events.
The porch is characterized by the presence of light wells that receive the trees, strengthening the synergy between the building and the surrounding park.
The abacus of materials is intentionally contained in order to reinforce the concept of the project: glass, wood and a particular reddish concrete personalized with the use of a local stone.


TESTO:


La richiesta dei committenti era di avere una nuova casa dalle linee semplici, dove poter godere dell’ampio parco esistente.
MIDE architetti ha dunque progettato un’abitazione sviluppata su un unico livello, dove l’ampio open-space della zona giorno, esposto a sud, è concepito come una “scatola di vetro” che si affaccia sul verde, protetta da un ampio portico circostante.
La zona notte ha invece un carattere più introspettivo: le pareti esterne in calcestruzzo faccia a vista sono scandite da aperture regolari che permettono un contatto diretto con il giardino.
La grande copertura piana unisce tutti gli ambienti dell’abitazione, garantendo adeguata protezione solare dall’irraggiamento diretto e dagli agenti atmosferici. Lo spazio del portico è inoltre caratterizzato dalla presenza di “pozzi di luce” che accolgono al loro interno la vegetazione, rafforzando la stretta sinergia tra l’edificio e la vegetazione circostante.
L’abaco dei materiali è volutamente contenuto per rafforzare il concept di progetto: vetro, legno ed un particolare calcestruzzo rossastro personalizzato dalla presenza di una pietra locale.

13 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Our customers’ desire was to have a new house with simple lines, to enjoy the surrounding park.MIDE Architects designed a single floor house, where the large open space of the living room, facing south, is meant as a glass box mirroring on the park, protected by a large porch.The sleeping area is more introspective: the external walls are in concrete face view and have geometrical openings in to the garden.The large flat roof brings together all the rooms of the house, allowing for an...

    Project details
    • Year 2020
    • Work started in 2021
    • Main structure Reinforced concrete
    • Status Current works
    • Type Single-family residence
    • Websitehttp://www.midearchitetti.it
    Archilovers On Instagram
    Lovers 13 users