Blue Terracotta

Kiev / Ukraine / 2020

69
69 Love 3,142 Visits Published

ENG - 


Radial walls - the feature of this apartment in a new residential complex in the center of Kyiv. Custom layout of the space created certain difficulties. But at the same time it caused us professional excitement.


 


The customer dreamed of a modern, functional living space. Comfortable and with bright accents but at the same time not dry and strict. Standard techniques did not work here because of the complex geometry, although the total area of space is quite large - 207 square meters. That's why each solution was developed individually.


 


The layout of the apartment is part of a circle divided into sections. We combined several sections into a living-dining room-kitchen-hallway. In the next room there is a bedroom, in which there are two entrances: from the main corridor and the dining area. Another section was used for the dressing room with a make-up area by the window, two terracotta wardrobes, an island chest of drawers and a case made according to our sketches. Part of the walls were replaced with glass partitions with integrated doors to increase the illumination of dark areas. That’s gives an opportunity for daylight to reach the most remote corners of the apartment. The master's bathroom also was placed behind such a partition.


 


Based on the principles of minimalism, we deliberately hid all nonessentials. For example, storage panels and an electric panel were hidden behind the panels at the entrance to the apartment. We organized several hidden areas to relieve the main space from upboards and household items not of prime necessity. We organized additional dressing rooms, a laundry room and a guest bathroom. Even the TVs were refused. Instead, projectors are used in the apartment, and the walls of the bedroom and living room serve as screens for projecting images and videos.


 


The profession of the client obliged us to pay special attention to the kitchen. The Big kitchen island was conceived as a place for meeting friends and cooking together. It’s tabletop is covered with terracotta Mutina tiles. In the main kitchen, we abandoned the upper cabinets, moving the storage place for dishes to the lower units. All cabinet furniture for this object is made according to our sketches.


 


The decoration concept is to preserve the exposed concrete of columns and ceiling, which we covered with translucent varnish. With them visually corresponds microcement floor. We wanted to avoid boiling white colour. Therefore, the walls have a warm beige hue. Terracotta kitchen, sky blue dining table and green bedside table set color accents in space. The space turned out to be quite cozy, despite the strict forms and a minimum of furnishings.


 


RU - 


Отличительная черта квартиры в новом жилом комплексе в центре Киева – радиальные стены. Нестандартная конструкция пространства создала определенные сложности как в проектировании, так и в реализации проекта. Но одновременно вызвала у нас профессиональный азарт.


Заказчица мечтала о современном, функциональном жилом пространстве. Но при этом не сухом и строгом, а уютном и с яркими акцентами. Хотя общая площадь пространства довольно большая – 207 кв. м, из-за сложной геометрии стандартные приемы здесь не работали. Каждое решение разрабатывалось индивидуально.


 


В плане квартира представляет собой часть круга, разделенного на секции. Несколько секций мы объединили в пространство гостиная-столовая-кухня-прихожая. В соседней расположили спальню, в которую ведут два входа: из основного коридора и столовой зоны. Еще одну секцию отвели под гардеробную комнату с зоной макияжа у окна, двумя терракотовыми шкафами, островным комодом и витринным шкафом, выполненным по нашим эскизам. Для увеличения освещенности темных зон, часть стен заменили на стеклянные перегородки со встроенными дверями, позволив дневному свету добраться в самые отдаленные уголки квартиры. За такой перегородкой поместили в том числе и хозяйский санузел.


 


Взяв за основу принципы минимализма, мы сознательно прятали все лишнее. К примеру, за панелями у входа в квартиру скрыли системы хранения и электрический щиток. Чтобы разгрузить основное пространство от шкафов и предметов быта не первой необходимости, организовали несколькo скрытых от глаз зон: дополнительные гардеробные комнаты, постирочную и гостевой санузел. Даже от телевизоров отказались. Вместо них в квартире используются проекторы, а экранами для проецирования изображений и видео служат стены спальни и гостиной.


 


Профессия клиентки обязывала уделить особое внимание кухне. Большой остров был задуман как место для встреч с друзьями и коллективного приготовления еды. Его столешницу покрыли терракотовой плиткой Mutina. На основной кухне мы отказались от верхних шкафов, переместив хранение в нижние блоки. Вся корпусная мебель для этого объекта выполнена по нашим эскизам.


 


Концепция отделки заключается в сохранении открытого бетона колонн и потолка, которые мы покрыли лисеровочным полупрозрачным лаком. С ними визуально корреспондирует пол из микроцемента. Чего хотели избежать, так это кипенно-белого. Поэтому стены имеют теплый бежевый оттенок. Цветовые акценты в пространстве расставляют терракотовая кухня, небесно-голубой обеденный стол и зеленый прикроватный столик. Несмотря на строгие формы и минимум предметов обстановки, пространство получилось довольно уютным.

69 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    ENG -  Radial walls - the feature of this apartment in a new residential complex in the center of Kyiv. Custom layout of the space created certain difficulties. But at the same time it caused us professional excitement.   The customer dreamed of a modern, functional living space. Comfortable and with bright accents but at the same time not dry and strict. Standard techniques did not work here because of the complex geometry, although the total area of space is quite large - 207...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 69 users