LuzAzul

Tulum / Mexico / 2020

9
9 Love 351 Visits Published

LuzAzul composes of spaces that aim to stimulate the senses of its residents. These spaces are the companions of the everyday life of its user, configured by the architecture and tectonics that are woven and integrated into the project - a complex of 19 luxury residences in Tulum’s jungle. 


The project expresses as a brutalist monolithic volume that works as a frontier. It also functions as a veiled entrance to the residential compound, through which the user crosses into a pathway of light, shadows and scales alongside concrete volumes that offer a shelter from the sun. On its rooftop, pools emerge as ponds, evoking the natural vestiges of the erosion caused by the water in the cenotes; furrows are filled, and resting platforms arise to form a flooded landscape with wide views towards the jungle. 


After the monumental and monolithic lobby, an oval wooden structure creates a path which leads the user to the center of an inner patio surrounded by lush vegetation. From this courtyard a wooden staircase circling around the oval complex, connecting the houses and the communal areas, leading each resident to their respective apartments to the roof, where the pools with magnificent jungle views reside. At the ground level there is an oasis of water lilies to refresh the surroundings and the apartments. 


Towards the outer area and through the facade, the jungle views are framed and the houses benefit from its exuberance. Towards the patio, light enters subtly through its lattice, providing a fresh breeze to the residences. 


A direct and honest relationship is established between the architecture and its environment, which leans out and merges naturally with the sky and the jungle and blends with its chromatics, its sounds and its smells. 


Roofs are configured with platforms that create terraces and different spaces looking towards the jungle. Suspended vegetation is integrated into the perimeter of the complex, which fuses and grants continuity to the natural environment.


The project also comprises of a wellness area which is partially sunk in the ground to provide privacy and shade, looking towards the exuberant vegetation on the ground floor. 


 


Credits 


Architecture / Esrawe + Lassala+Orozco


Creative Direction / Esrawe + Lassala+Orozco


Design Team / Laura Vela, Brenda Vázquez, Javier García-Rivera, Florencia Sandoval, Priscila Valencia Ramos


Renders / Yair Ugarte, Emanuel Miramontes, Joel Flores


Branding / Cadena + Asoc. Concept Design


 


Location / Aldea Zamá, Tulum, México
Surface / 1,700 m2

9 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    LuzAzul composes of spaces that aim to stimulate the senses of its residents. These spaces are the companions of the everyday life of its user, configured by the architecture and tectonics that are woven and integrated into the project - a complex of 19 luxury residences in Tulum’s jungle.  The project expresses as a brutalist monolithic volume that works as a frontier. It also functions as a veiled entrance to the residential compound, through which the user crosses into a...

    Project details
    • Year 2020
    • Work finished in 2020
    • Status Completed works
    • Type Hotel/Resorts / Tourist Facilities / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 9 users