Chapel of Silence

Botticino / Italy / 2017

17
17 Love 755 Visits Published

The Chapel of Silence is located on the top of a valley on the border between the vast wild wood that dominates the landscape and a vineyard, acting as a threshold element between the two territorial systems. The Chapel is laic, it is born out of the desire of a local community formed by members of different religious beliefs. It is meant to be a place of worship, silence, and prayer, suitable for everyone. The arrival is preceded by a long uphill walk, once at the entrance you are welcomed by a monolithic element made of Botticino’s marble and excavated on the surface. This element serves also as a rainwater collector. The first space, longitudinal, leads to a fragment of the wood, framed by an iron opening that introduces a measured bond with nature; the second space, the main one, frames the outer forest and a three meters high menhir made of Botticino’s marble. This space was designed to be interpreted freely by the “prayer”, therefore, there is no pre-constituted assembly, but only some leather pillows that may be arranged as desired. A curtain also regulates the levels of intimacy with the outside as required. The Chapel is entirely made of bitumen-coated wood that lends it a black color, similar to that of the trunks of the oaks that surround it. The study of the shape is drawn from a careful analysis of the local archetypes in such a way as to form a contemporary element evoking images that are both familiar and part of the collective memory.

17 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The Chapel of Silence is located on the top of a valley on the border between the vast wild wood that dominates the landscape and a vineyard, acting as a threshold element between the two territorial systems. The Chapel is laic, it is born out of the desire of a local community formed by members of different religious beliefs. It is meant to be a place of worship, silence, and prayer, suitable for everyone. The arrival is preceded by a long uphill walk, once at the entrance you are welcomed by...

    Project details
    • Year 2017
    • Work started in 2017
    • Work finished in 2017
    • Main structure Wood
    • Client iFuori Onda and Gruppo Nulli
    • Status Completed works
    • Type Churches
    Archilovers On Instagram
    Lovers 17 users