Slot House

London / United Kingdom

43
43 Love 1,000 Visits Published

The challenge of this project was to tease functional and delightful spaces out of an
unpromising opportunity. The plot was a narrow 2.8m wide break in an existing terrace,
bounded by flank walls on both sides, which had lain vacant for a number of years.
We bought the site as part of a deal to acquire some garden space at the rear of our house.
However rather than extending our own property the high land value forced us to
consider dividing the plot and developing this strip with street frontage separately.
Although consent for a 3-storey house already existed we made a conscious decision to reapply for a smaller 2-storey 1-bed scheme, prioritising quality of space over minimising
space standards and maximising gross development.


To fully exploit the constrained width, avoid loading the neighbouring structures and
straddle shared utilities running under the site, the house was constructed using a
lightweight steel frame on a piled slab. The steelwork was prefabricated as a series of
portal frames that were craned down the alley and site-welded together. Given that every
inch in such a narrow space was valuable we chose to fully weld the connections and
express the frame internally, even utilising the depth of the steels to maximise the space.
Alongside the painted steel a simple palette of spruce plywood, douglas fir joists, terrazzo and cork flooring enriches the interior. Externally the timber framed walls are clad in handmade pewter glazed brick slips with a patina that reflects the changing light of the sky. Both the simply landscaped and planted rear courtyard and the garden in front of the house enhance the feeling of space in this small dwelling.


This self-build project had a long gestation, fitted in around professional and family life.
The design and construction were developed as time and money allowed so whilst
planning consent was given in January 2014 and the ground works commenced in the
spring of 2015, the building was not completed until August 2019. We worked closely with
friend and joiner Michael Tye to lead a small team of local subcontractors and employed
specialist fabricators for certain key packages as well as undertaking a fair amount of the work ourselves.


The result is a unique and highly crafted home that is a testament to the commitment,
effort and support of many people. By replacing a narrow disused alley with this
comfortable small home we hope to have enhanced the streetscape we inhabit. As the
building completes the terrace, so does the front garden - with the simple bin store,
planting, level access and bike parking we aimed to keep it open and reinforce the
pavement line without making a hard boundary.


The development highlights the viability, both economically and spatially of small
brownfield sites to provide high quality sustainable development at a time of housing
shortage. We see it as a model for other seemingly undevelopable urban gap sites where
the value added is through the quality of the architecture rather than over-development.

43 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The challenge of this project was to tease functional and delightful spaces out of anunpromising opportunity. The plot was a narrow 2.8m wide break in an existing terrace,bounded by flank walls on both sides, which had lain vacant for a number of years.We bought the site as part of a deal to acquire some garden space at the rear of our house.However rather than extending our own property the high land value forced us toconsider dividing the plot and developing this strip with street frontage...

    Project details
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design / Custom Furniture
    Archilovers On Instagram
    Lovers 43 users