Pachuca

Mexico City / Mexico / 2018

76
76 Love 1,889 Visits Published

Location: CDMX


Construction: 619m2


Team: Miguel Vargas, Andrés Domínguez, Sergio Delgado, Nancy Estévez, Jonathan Calderón y Antonio Contreras.


 


In an 8 meters front and 16-meter depth lot, removed from a conventional apartment scheme, were only one apartment could have a private exterior space, we opted for two independent households similar to a townhouse. This left each house with a front of only 4 meters, which implicated a big challenge to solve the program but we managed to transform this challenge into a possibility to generate a unique space. 


Taking advantage of the east-west orientation of the plot, we opted for a series of stackable spaces, that will get light and ventilation from the street at the front, and from a private and contained patio on the back. This resulted in two houses with independence and privacy in all their spaces.


With this solution, we achieved an absolute transparency leaving circulation as the element that connects the different levels. Structurally the project has three concrete walls and three slabs, the rest of the elements are not load bearing, they are wood.


Responding to the structure, the concrete walls were left apparent and we closed the design with a series of window fixtures that would allow a totally open space. That is why we designed the patio window so it would make a parable that stacks completely with the wall, totally eliminating the limits within the interior and exterior.


The program was organized leaving the garage and services on street level, on the lower floor the social area, fists level one bedroom and a studio and on the second level the main bedroom with a terrace. 

76 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Location: CDMX Construction: 619m2 Team: Miguel Vargas, Andrés Domínguez, Sergio Delgado, Nancy Estévez, Jonathan Calderón y Antonio Contreras.   In an 8 meters front and 16-meter depth lot, removed from a conventional apartment scheme, were only one apartment could have a private exterior space, we opted for two independent households similar to a townhouse. This left each house with a front of only 4 meters, which implicated a big challenge to solve the...

    Project details
    • Year 2018
    • Work finished in 2018
    • Status Completed works
    • Type Apartments
    Archilovers On Instagram
    Lovers 76 users