URBAN CABIN with a persian twist

Mini living with a Persian twist Albino / Italy / 2019

45
45 Love 1,485 Visits Published

Situated at the centre of the town of Albino in Valle Seriana, the micro-apartment of just 25 sqm has been designed for a local couple, of Italian and Persian origin.
It consists of the complete restoration of an open porch, once used as a storage area, contiguous to a private garden.


Francesca Perani’s attitude towards design is ironic and playful, de-dramatising architecture with a forced use of poor but strongly characterised materials, bold colours and a deliberate use of diagonal lines. With the intent of extending seasonal uses and allowing new ones, the cabin was conceived to give a sense of quiet and intimacy at one with the surrounding nature, as well as to provide privacy from the high-density urban location.


A minimal and multifunctional lodge set at ground level, which summarises functionality and stylistic resourcefulness of a living space; a roof garden as an extra outdoor area.
The restored building represents an extension of a modern villa built in 1968 by Architect Armen Manoukian and renovated by Francesca Perani in 2008.
With this new intervention, the external shape has been kept unaltered, prioritising great openings and an “earth” façade colour; a second skin, a new stately and playful shading characterises the whole restoration.
A perforated metal grid folds freely in front of the south façade and defines a triangular exclusive garden: an openly declared reference to ancient Persian arches and sun shadings here adopted also as a functional response to the need for privacy.


The limited dimensions and extreme narrowness of the existing building suggested a full custom designed interior, where flexibility and multi-usage became key factors.


The interior design is composed of two monochromatic areas in open contrast. Warm OSB (Oriented Strand Board) defines the living room (19sqm) as a unique texturized surface, with the joyous intrusion of recycled 1960s handles and printed marble gres used in the kitchen area.
A dramatic blue glossy resin, reminiscent of Persian indigo, covers all of the bathroom faces, where bright white fitting and fixtures arise. The shower gains character from the existing wall and takes advantage of the private garden outdoor space set in front of the French door.


Diagonal lines define the design of the kitchen top and suspended window frames assuring a dynamic corridor where the twin wooden alcoves facilitate a frontal conversation.
Low-cost materials, attention to thermal insulation, flexibility and privacy are the key elements of this project, where bold, contemporary architecture and Iranian culture blend creating a reassuring feeling of intimacy and warmth.


CO2 Lifecycle Assessment:
working on the re-use instead of demolition
minimizing the impact on existing surrounding buildings
/
Rooftop as a Greenery system
reducing solar heat gain and urban heat island effect /
contributes to the thermal benefits of the building


year: 2019
time: 5 months
dimension: 25 sqm
site: 60 sqm
location: Albino, Bergamo, Italy
type: Architectural Re-use of a 1950s open porch / architecture / interior architecture


Project leader: architetta Francesca Perani - FPEnterprise
Collaborators: Ilenia Perlotti - Interior designer
Intern jr. architect: Ilaria Odoli


photo: Francesca Perani
styling: Chiara Birolini
cutout illustration: cutoutmix

Engineer: Roberto Belotti
Heat Engineer: Luca Noris – Progterm
Builder: Gherardi Giuseppe
Metal shadings: Valoti Giovanni
Decorator: Diego Armellini
Carpenter: DueMMe
Lighting: Due Effe Illuminazione


 


--------


 


Rifugio Urbano a Bergamo: micro abitazione con influenza persiana


Situato al centro della città di Albino in Valle Seriana, Bergamo, il micro-appartamento di soli 25 mq è stato progettato per una coppia locale, di origine italiano/persiana.Il progetto di ristrutturazione riguarda il riuso di un portico aperto, un tempo utilizzato come magazzino, contiguo a un giardino privato.


L’approccio progettuale di Francesca Perani è ironico e giocoso, con la volontaria sdrammatizzazione dell'architettura attraverso un uso di materiali poveri ma fortemente caratterizzati, colori vivaci e un uso deliberato di linee diagonali volte a definire spazi più dinamici di relazione.


 Il “rifugio urbano” è stato concepito per estenderne i suoii usi stagionali e consentirne di nuovi, un luogo di residenza o studio dove quiete e intimità sono in armonia con la natura circostante, dove la privacy è garantita nonostante l’alta densità urbana della zona circostante.


Un lodge minimale e multifunzionale situato a piano terra, che riassume funzionalità, stile e intraprendenza di uno spazio abitativo contemporaneo con l’aggiunta di un  giardino pensile.


L'edificio ristrutturato si configura come un ampliamento di una villa moderna costruita nel 1968 dall'architetto Armen Manoukian e ristrutturato da Francesca Perani nel 2008.


Con questo nuovo intervento, la forma volumetrica esterna è stata mantenuta inalterata, privilegiando il mantenimento di  grandi aperture e un colore di facciata legato ai toni della terra mentre un solenne e al tempo stesso giocoso frangisole caratterizza l'intero progetto rivelandosi come una seconda pelle.


Una griglia metallica bianca si piega liberamente di fronte alla facciata sud e definisce un giardino triangolare esclusivo: un riferimento dichiarato agli antichi archi e schermature persiane qui adottato in risposta alla necessità di privacy del mini-appartamento.


Le dimensioni limitate e l'estrema ristrettezza dell'edificio esistente hanno suggerito un progetto completamente su misura degli interni, dove flessibilità e multiuso sono diventati fattori chiave.Un’ampia seduta continua è sia contenitore che letto, mentre le armadiature all’entrata nascondono spazi scrivania.Il design degli interni è composto da due aree monocromatiche in forte contrasto.


Un caldo e accogliente OSB (Oriented Stand Board, panello a scaglie orientate)  definisce l’area living in un'unica superficie tramata, gioiosamente intervallata dall’utilizzo di materiali vintage, maniglie anni '60 o dal gres stampato ad effetto marmo utilizzato come piano cucina in versione pop.


Un’intensa resina blu lucida, riferimento all'indaco persiano, riveste tutte le pareti del bagno, dove prendono forma rubinetterie e accessori bianchi.


La doccia è caratterizzata dalla parete esistente in pietra e approfitta, grazie alla porta-finestra, dello spazio esterno dedicato al giardino privato.


Le linee diagonali definiscono il design del piano della cucina e dei serramenti assicurando un corridoio dinamico in cui le doppie nicchie in legno ricavate dalle aperture principali facilitano una conversazione frontale. 


Materiali a basso costo, attenzione all'isolamento termico, flessibilità e privacy sono gli elementi chiave di questo progetto, dove architettura contemporanea e cultura iraniana si fondono creando una sensazione rassicurante di intimità e calore.

45 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Situated at the centre of the town of Albino in Valle Seriana, the micro-apartment of just 25 sqm has been designed for a local couple, of Italian and Persian origin.It consists of the complete restoration of an open porch, once used as a storage area, contiguous to a private garden. Francesca Perani’s attitude towards design is ironic and playful, de-dramatising architecture with a forced use of poor but strongly characterised materials, bold colours and a deliberate use of diagonal...

    Project details
    Archilovers On Instagram
    Lovers 45 users