Ejler Bille’s Parking House

Copenhagen / Denmark / 2016

4
4 Love 105 Visits Published

Ejler Bille’s Parking House introduces a human scale to the infrastructural facilities that (still) occupy our cities. The ambition has been to transform parking houses from being mere functional necessities for cars, into attractive places for people and our urban environment. 


Commissioned to design the façade only, we created a patchwork pattern of brick and stretch metal that varies in scale. On the upper part of the façade, the scale of the pattern is larger, relating to the vast size of the actual parking house structure. As the façade meets the street, the patchwork pattern becomes smaller and creates inviting spaces for people.  


The aesthetic expression differs depending on the distance of the viewer. From afar, the large patterns are the prevailing experience, while it becomes more intricate in detailing when experienced up close.


The façade is also designed to provide a space for building and nature to interact. Assisted by the stretch metal patchwork, vines will eventually cover the building’s four facades and create a beautiful contrast between the rigid façade pattern and organically growing plants. 


Ejler Bille’s Parking House was completed in 2016. 


Architect: JAJA Architects, Copenhagen (www.ja-ja.dk)


Client: CPH City & Port Development


Program: Parking house façade


Size: +17,000 m2


Location: Ørestad, Copenhagen, DK


Year: 2015 - 2016


Type: Commission / Concept and detailing design / Building consultant


Collaboration: Max Bögl Group, Skanding, AI Architects and Engineers


Service: Main consultant on architecture and landscape


Status: Turnkey, Completed

4 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Ejler Bille’s Parking House introduces a human scale to the infrastructural facilities that (still) occupy our cities. The ambition has been to transform parking houses from being mere functional necessities for cars, into attractive places for people and our urban environment.  Commissioned to design the façade only, we created a patchwork pattern of brick and stretch metal that varies in scale. On the upper part of the façade, the scale of the pattern is larger,...

    Project details
    • Year 2016
    • Work finished in 2016
    • Status Completed works
    • Type Restoration of façades
    Archilovers On Instagram
    Lovers 4 users