HOUSE BUIKSLOTERHAM

Amsterdam / Netherlands / 2017

9
9 Love 220 Visits Published

A layered house, with a special skin and a warm heart. This is the starting point for this private residence in the raw, industrial development area of Amsterdam North. House Buiksloterham consists of a single open-plan residence on four different levels. The dwelling’s heart is formed by a wooden core that cuts through all 4 layers of the house. Within this core all the facilities are located as well as more intimate recesses. A staircase spirals around this wooden core and connects the different spaces. A large greenhouse on the roof stands as a continuation of the outdoor spaces. 


Huis Buiksloterham is a house in which the indoor and outdoor environments seamlessly merge, yet retaining the sense of warmth and intimacy so essential to a home. Nothing has been hidden away and all building materials such as pipes and cables are in full view. The use of wood and red terracotta bricks give the building a warm look and feel. The outer skin of the residence is made of black, perforated corrugated sheeting, giving it a porous character. Moreover, the perforations create a spectacular light show, illuminating the residence as if it were a lantern. At the spot where the kitchen is located, the skin is lifted and gives way to large windows to strengthen the relation between inside and outside.


 


type / program → Dwelling(s)
location → Amsterdam / NL
client → Private client
size → 260 m2


 
costs → € bedrag
status → Realized
preliminary design: September 2014
start building: December 2015
completion: September 2017
design → NEXT architects
in collaboration with → Claudia Linders

photography → Ossip van Duivenbode
 


architect / designer →
NEXT architects

team:
Bart Reuser, Marijn Schenk, Michel Schreinemachers and Claudia Linders with Mark Spijkerman, Joost Lemmens, Tara Steenvoorden

9 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    A layered house, with a special skin and a warm heart. This is the starting point for this private residence in the raw, industrial development area of Amsterdam North. House Buiksloterham consists of a single open-plan residence on four different levels. The dwelling’s heart is formed by a wooden core that cuts through all 4 layers of the house. Within this core all the facilities are located as well as more intimate recesses. A staircase spirals around this wooden core and connects the...

    Project details
    • Year 2017
    • Work finished in 2017
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 9 users