Jeremenkova

An atypical duplex apartment reconstruction with central blue stairs Prague / Czech Rep. / 2019

9
9 Love 338 Visits Published

Architect: SMLXL / Klára Valová, Eva Mohylová /



Contact email, website: [email protected], www.smlxl.cz



Adress: Jeremenkova, Prague, Czech Republic



Project: 2018



Realization: 2019



Area: 98m2



Photo: Kiva https://kiva.myportfolio.com/work


An atypical duplex apartment in the Prague quarter Podolí stands out with its ground-plan shape, building structure and the unconventional entrance from the outdoor gallery. Clients approached us with a desire to fully reconstruct the apartment from the early 90's and to adjust its space for maximal usage. In the original layout, the owners didn’t use one of the most beautiful rooms with a balcony due to its position in the apartment, so it only served as a laundry and storage room.
 
The 98m2 apartment lies on two floors, each floor is 3.3m wide and 14.9m long. The construction of the apartment building is a reinforced concrete frame completed with prefabricated concrete panels. The idea of the design was to clean these original structures and maintain the original rough surface. Concrete columns and ceilings were completed with a concrete screed on the floor. We’re very pleased that the clients weren’t afraid to use concrete surfaces and that all of us were on the same wave from the very beginning. The original and new concrete structures were complemented by a steel hinged staircase, a shoe cabinet and a library. The industrial interior was complemented by elegant materials and surfaces on built-in and piece furniture – a smoke mirror on the fume hood, a stainless steel kitchen door, a glass door and a backlit glass bookshelf.
 
In the original layout, the kitchen was located just behind the entrance to the apartment from the outdoor gallery. As part of the reconstruction, we changed this unsuitable position, and the newly designed kitchen is located on the opposite side in the quiet part of the apartment with direct access to the balcony. The entrance is now a spacious vestibule with a dressing room and a shoe cabinet, and is connected to the communication node – the staircase. On the second floor of the maisonette lies the private part – the bedroom, the bathroom and the living room with a study.
 
Due to the completely unsatisfactory technical conditions of the apartment, it was necessary to implement all water, waste and electrical distribution systems. Entrance doors and windows had to be replaced as well. The apartment is located under the building roof, which results in overheating during summer months. As part of the reconstruction, new air conditioning was distributed and roof skylights were provided with a protective foil.
 
Due to the apartment’s atypical nature, all the furniture is equally atypical and tailor-made.
 

9 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Architect: SMLXL / Klára Valová, Eva Mohylová / Contact email, website: [email protected], www.smlxl.cz Adress: Jeremenkova, Prague, Czech Republic Project: 2018 Realization: 2019 Area: 98m2 Photo: Kiva https://kiva.myportfolio.com/work An atypical duplex apartment in the Prague quarter Podolí stands out with its ground-plan shape, building structure and the unconventional entrance from the outdoor gallery. Clients approached us with a desire to fully...

    Project details
    • Year 2019
    • Work started in 2018
    • Work finished in 2019
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Interior Design / Lofts/Penthouses
    • Websitehttp://www.smlxl.cz
    Archilovers On Instagram
    Lovers 9 users