Dirk and the Chocolate Factory

Girona / Spain / 2019

83
83 Love 1,440 Visits Published

In the urban center of the small town of La Bisbal, on a block from the late nineteenth century that follows two of the main roads to the old town, there is a small warehouse - a former chocolate factory - with a very curious typology, which that makes it a very unique space.


It is a three-floor structure with a stone-bearing facade, each floor made using a different technique. The ground floor is comprised of metal beams supporting a Catalan vault. The first floor is made up of a main structure of metal beams with a wooden framework of great beauty. The roof is built of large logssupporting a thin slab made of bricks finished with a ceramic tile roof.


The project adaptswhat was initially an industrial space to a studio and housing space for a family that values the character of the original building. The project therefore proposes a solution that allows forthe enjoyment of the original diaphanous spaces,while introducing small modifications and solutions that grantsight of the three ceilings,despite the new space distribution that requires smaller spaces.


The original staircase is preserved, anda newstaircase is added to the opposite end of the building, which allows multiple and flexible uses of both common spaces and rooms. In this way,the owner’s different members of the familycan enjoy a part of the house with a good level of privacy and autonomy.


Taking into account the fantastic Mediterranean climate of the Ampurdà, the outdoor spaces are adapted to the new use, with a small pool in the center of the patiosurrounded by the ground floor lounge, the new porch / kitchen / dining room and the first floor terrace. A new exterior staircase is placed on the porchallowing for the flexibility found in the interiorto be echoed in the use of the outdoor spaces.


-----


Collaborators:
Charline Boks, project architect

83 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    In the urban center of the small town of La Bisbal, on a block from the late nineteenth century that follows two of the main roads to the old town, there is a small warehouse - a former chocolate factory - with a very curious typology, which that makes it a very unique space. It is a three-floor structure with a stone-bearing facade, each floor made using a different technique. The ground floor is comprised of metal beams supporting a Catalan vault. The first floor is made up of a main...

    Project details
    • Year 2019
    • Work finished in 2019
    • Client Private
    • Contractor Oak 2000 SL
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Country houses/cottages / Building Recovery and Renewal
    Archilovers On Instagram
    Lovers 83 users