Acid House

Barcelona / Spain / 2019

21
21 Love 819 Visits Published

The project consisted in the transformation of an old factory into a cultural and creative centre for entrepreneurship and business innovation. The building is composed of two aisles, the main one, a double pitched roof volume and the second one, a double height ceiling space. The project is located in the Poblenou neighbourhood of Barcelona and accommodates different types of businesses and projects, such as Folch, Elisava, Vice, Nomad coffee, Whitehorse and Offf all joined under the name of Acid House Barcelona. The project is planned for a 10 years period span, which ultimately led the project to be influenced by an economy of means. By strategically placing the different actors involved the configuration and distribution of the pre-existing factory space has been respected and preserved - an office in the main aisle, classroom, bathrooms, office and workspace in the adjacent one. The area of direct contact with the street on the ground floor has been used to place offices, shop windows, cafeteria and meeting rooms, consequently serving as a filter with the private spaces. With the aim of unifying the space, the very diverse pre existing materials and textures of the factory, were painted with a single colour. The juxtaposition of the glass enclosures and the wooden flooring, the sprayed plaster combined with the textures of the masonry walls as well as the riveted beams and trussed the industrial past of the place is ordered and yet valued. The possibilities of different use of the spaces are expressed through mobile furniture such as mobile tables, stands or staircase, which ultimately are detached from the fixed built matter. The vegetation brings a colourful note to the set and is put into use by enclosing a meeting room in the main space.

Client: Private
Location: [email protected], Poblenou. Barcelona
Surface: 500m²
Project: 2019
Construction: 2019
Structure consultant: Toni Casas
Landscaping: Esther Ribas
Engineer: TDI enginyers
Photography: ©José Hevia

21 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The project consisted in the transformation of an old factory into a cultural and creative centre for entrepreneurship and business innovation. The building is composed of two aisles, the main one, a double pitched roof volume and the second one, a double height ceiling space. The project is located in the Poblenou neighbourhood of Barcelona and accommodates different types of businesses and projects, such as Folch, Elisava, Vice, Nomad coffee, Whitehorse and Offf all joined under the name of...

    Project details
    • Year 2019
    • Work finished in 2019
    • Status Completed works
    • Type Offices/studios / Interior Design / Recovery of industrial buildings
    Archilovers On Instagram
    Lovers 21 users