CASA EP-A

Morelia / Mexico / 2020

22
22 Love 813 Visits Published

It is located on a small plot of 10 meters in its front, closing 6 meters in the back with a pronounced break in one of its sides.


The owner's request for the design of the house was that it be economically profitable as a business model, that it meet the needs of an average family, but that it be distinguished from the rest of the housing complex.


 Taking these requests into account, the proposal is aimed at volumetric composition, taking as its premise the architectural values ​​of light and gravity. It can be clearly seen on its main facade two bodies that apparently are floating one on the other, the heavy matter exerts tension between the two levels translated as gravity, which is only overcome by light, creating that weightless effect.


In addition to this concept, the imbalance of the terrain is intentionally taken advantage of, so each volume takes a different direction, together they give that authentic character that distorts visual perception.


 The program is divided into two, the ground floor for the public area and the upper floor for the intimate area, as it has a limited surface area, the house works as a nucleus, there are no subtractions to the levels, it is solved by means of large sliding glazing, and siphon systems, which allow abundant entry of natural light and ventilation to the interior. Upon entering we perceive this proposed faculty, the room has a clearing in all its extension, like the dining room and kitchen these three areas are linked by means of continuous circulation, providing more spaciousness even being compact. The upper floor has three rooms, the main one is the most abundant in terms of extension, they also seek to have the highest occupancy without limiting light.


The materiality speaking of finishes is simple, thin white flats so that the light is in charge of shading depending on the time the sun lands on the walls, various ceramics to create a different atmosphere in each area and fundamentally for the question of maintenance, and black quarry, we cannot forget the natural materials as they give this unique characteristic touch.


 


 


 


 

22 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    It is located on a small plot of 10 meters in its front, closing 6 meters in the back with a pronounced break in one of its sides. The owner's request for the design of the house was that it be economically profitable as a business model, that it meet the needs of an average family, but that it be distinguished from the rest of the housing complex.  Taking these requests into account, the proposal is aimed at volumetric composition, taking as its premise the architectural values ​​of...

    Project details
    • Year 2020
    • Work started in 2019
    • Work finished in 2020
    • Main structure Mixed structure
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 22 users