Sideyard

Portland / 2019

0
0 Love 112 Visits Published

A leftover 9,000 sq ft berm space was created when the City of Portland built the new one-way Couch Street couplet reconnecting the roadway to the Burnside Bridge.

Sideyard is a building designed for the working-class aimed at connecting to public transportation with exclusive pedestrian and bicycle access. It is positioned within the new Central Eastside community envisioned by the Burnside Bridgehead Framework plan. The building program integrates a pedestrian stair connecting down from the Burnside Bridge level to Third Avenue akin to the original stairs that previously existed.

The wedge-shaped building features a new CLT structural system with an open ground level commuter oriented retail environments geared toward guests and tenants. The workspace above is wrapped in brick masonry with the building acting as an anchor for the Burnside Bridge and a gateway to the Portland eastside community.

This Central Eastside site is at the geographic heart of the City of Portland and at the edge of the daily commuter flow of automobiles, bikes and pedestrians. The development helps to strengthen the connection between the eastside community and the westside downtown urban core. Next door to the site in the neighborhood is the world renowned Burnside Skatepark, constructed on an adjacent leftover city space under the Burnside Bridge built by and for the skate community. The building development team has additionally leased a small space under the bridge adjacent to Sideyard and the skate park for food carts. This will extend the Third Avenue ground level retail experience into a forgotten and unused urban spaces with untapped creative potential.

0 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    A leftover 9,000 sq ft berm space was created when the City of Portland built the new one-way Couch Street couplet reconnecting the roadway to the Burnside Bridge.Sideyard is a building designed for the working-class aimed at connecting to public transportation with exclusive pedestrian and bicycle access. It is positioned within the new Central Eastside community envisioned by the Burnside Bridgehead Framework plan. The building program integrates a pedestrian stair connecting down from the...

    Project details
    • Year 2019
    • Work started in 2017
    • Work finished in 2019
    • Client Key Development
    • Contractor Andersen Construction
    • Status Completed works
    • Type Office Buildings / Offices/studios
    Archilovers On Instagram