Newry House

Australia / 2020

23
23 Love 1,575 Visits Published

A redesigned family home within an existing 90’s shell. Why add a tiny lightwell to your dark, cold Victorian terrace when you can add a conservatory full of warmth, light and plants? 


IN BRIEF


The owners of Newry, a family of four, wanted to renovate their single-fronted terrace home in inner-city Melbourne, on a tight budget. Though the house had already been renovated in the 90s, the two storey addition at the back failed to address the primary issue, a lack of light. The owners asked Austin Maynard Architects to reconfigure their living zone to allow in sunlight and make better use of their limited space. 


KEYHOLE SURGERY


Situated amongst a row of adjoined terraces, Newry is a fairly small family home which has been dramatically transformed by a relatively small renovation. As an architectural ‘operation’, it’s akin to keyhole surgery. Here, a small incision has been made to access and fix the problematic central core, to maximum effect. 


Through years and years of learning, Austin Maynard Architects have become incredibly incisive dealing with the problems of dark and poorly laid out terraced houses. Though typically, in terms of design and build, the team are more inclined to chop off a limb and add new cyborg arm, the restraints of budget, (as well as ego and eco conscience), led to a more considered and restrained approach. 


The ‘90s addition was structurally sound. The bathroom and laundry at the rear was neat and functional. To demolish, simply because it wasn’t in the ideal location, would have been wasteful. Instead, discipline was required to work with what was already there, implementing strategic moves to solve and improve. 


THE CORE


Apart from new carpets and joinery in all three bedrooms, the front and the back parts of the house remain largely untouched. The ‘rotten’ middle section of the house was gutted, including the old timber floor, replaced by a thermally efficient, hydronically heated, concrete slab. A wall that once separated the kitchen from one of the smallest, darkest, bleakest dining rooms to ever exist, was also removed, opening up the kitchen/living dining space. The ceiling, and above it a leaky roof deck outside the main bedroom, was also demolished and a large pitched glass roof with sliding awnings installed. 


Part of the client brief was to not build bigger, but to design better. Their old kitchen had a huge amount of wasted space, was very inefficient and difficult to access. The space was compact and so the staircase, kitchen and storage are all combined into one object. A merging of perforated steel and blackbutt timber, concealing doors, drawers and cupboards. In the centre a beautiful Studio Italia bench provides further storage. The exposed garden has been integrated into a bench seat, optimising space in the dining area. 


AN INDOOR GARDEN


The fundamental concern with most terrace houses is a lack of natural light. This problem is generally resolved with some form of light well, open to the sky with some kind of garden greenery at the base. At Newry there is no lightwell, no ‘box’, the garden greenery is inside, integrated within the space, exposed and easily accessed beneath a glass roof that allows for an abundance of natural light. 


In a space that is already tight, the question was, why take away indoor space to capture outdoor space? Instead we focused on the conservatory idea; a glass house which brings the outdoors inside, with responsive sliding shade awnings to shield from too much sun. In seconds the raised shading can be remotely closed, (partly, fully, on one side etc), to provide almost 100% protection from UV rays. 


COLOUR RUN


It wouldn’t be an Austin Maynard Architects project without moments of discovery and delight, although at Newry these were largely thanks to the client’s great taste.  The home’s modest palate  is dashed with colour that pops and converses throughout the whole house. The perforated steel staircase - bright white but for a surprise twist of vivid green at the top is a nod to the green of garden and the bench seat. The rich burgundy Tretford carpet in the entrance hall balanced by the sofa in the living room. 


MAKING ALLOWANCES


Newry is a small project, much smaller than AMA usually undertakes. The clients were locals, neighbours who posed an interesting challenge. They wanted to dramatically improve their home-life and also the way their home performed (on a thermal and sustainable level) but were aware of their limitations and were prepared to pick their battles.  Instead of spending their tight budget thinly across the entire site, and compromising everywhere, they chose to completely subvert one area, the main living space, and do it very well. They identified how they lived as a family and prioritised their needs and wants. Focusing on one area is difficult, but it’s a great way to deal with budget. 


SUSTAINABILITY


Sustainability is always at the core of Austin Maynard Architects’ work. Most old homes, or 80s/90s renovations, tend to be breezy, cold and thermally inefficient. A few straightforward moves can solve these issues. At Newry, windows and doors have been re-fitted with thermally separated double glazing. Drafty timber floorboards have been replaced with hydronic heated concrete.


The installation of a Tesla battery ensures the home not only performs well but pumps excess green energy back in to the grid. With the ongoing dilemma of air conditioning, caused by increased weather extremes, good design and passive solar gains are not always enough. A solution is to work with the natural elements to ensure carbon zero is attained. 


 


Project team


Andrew Maynard, Mark Austin, Ray Dinh


 


Builder


Moon Building Group


 


Site area: 131m2


Total house area: 129m2 (90m2 ground floor, 39m2 First floor)


Area of new work: 93m2 (76m2 Ground floor, 17m2 first floor.


Area of house untouched: 36m2


 


Completion date


January 2020 


 


Engineer


OPS


 


Building surveyor 


Code Compliance


 


Energy Consultant


Efficient Energy Choices


 


Land Surveyor 


Dickson Hearne


 


Photography


Tess Kelly


 


 


Specifications & Materials 


Sink:   Franke Kubus KBG 120  Undermount Double Sink


Tap:    Faucet StrommenPegasi M 30690 Sink Mixer Curve 220


Oven: Fisher & Paykel Built-in  Oven, 90cm 100L, 9 Function  OB90S9MEPX3             


Cooktop: Induction Cooktop: Fisher & Paykel Induction, 60cm, 4 cooking zones, Touch & Slide controls, Ceramic Glass CI604DTB3 


Gas Burner Cooktop: Fisher & Paykel Gas on Glass Cooktop 30cm 2 Burner CG302DNGGB1


 


Flooring: Structural concrete slab with burnished finish


Splashback: Glass splashback with mirror backing


 


Lighting


Inlite Delta Light  STREAMLINER 70S


Brightgreen T550 H Curve Track Light                          


LED-P002 - Super slim 8mm LED strip 


Dining pendant: Semi Pendant, supplied by Cult 


Windows: Western Red Cedar timber framed windows with clear double glazing


Cabinetry: Solid Timber: Black but with clear seal finish                                              


Timber Veneer: Timberwood Panels 'Blackhole Balckbutt’ Timber Veneer                                    Two-pack paint finish: Dulux black https://www.dulux.com.au/specifier/colour/black


Benchtop: Dekton Sirius 12mm 


Curtains (Upstairs): Silent Glass Track & Marco Fabric curtain in ‘Neptune, supplied by Shade Collective.


Accessories: Hafele Waste bins, One2Five system sets, Dark grey pull out bin. Hafele Pull out Pantry Dispensa Pantry with ClickFixx, arena style.

23 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    A redesigned family home within an existing 90’s shell. Why add a tiny lightwell to your dark, cold Victorian terrace when you can add a conservatory full of warmth, light and plants?  IN BRIEF The owners of Newry, a family of four, wanted to renovate their single-fronted terrace home in inner-city Melbourne, on a tight budget. Though the house had already been renovated in the 90s, the two storey addition at the back failed to address the primary issue, a lack of light. The owners...

    Project details
    • Year 2020
    • Work finished in 2020
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 23 users