Villa Trisano

New eyes for Villa Trisano Bra / Italy / 2020

5
5 Love 547 Visits Published

NEW EYES FOR VILLA TRISANO
Bra (CN), Piedmont - Italy


Piedmont, Langhe, Roero. We're arrived in Bra. Villa Trisano is here, overlooking the landscape and Alps. It's an upper-class country dwelling. It's on the hill, hidden by the trees. In the same place where it existed the family's ancient dairy, from which it inherit the name.
Origins and landscape suggests to the howners the future of the building in hospitality business. The project rethinks the relationship with the context. From hidden to open. The idea: to open Villa Trisano's eyes. To make the building emerge from the trees. Simple windows are opening the view on the landscape.
The building is revitalized with minor interventions and a minimal approach. The facades are cleaned up from additions and the porch is completed. Here the request is binding: do not demolish it.
The colonnade thus becomes an opportunity for new relations with the park. A "storytelling". It begins with the invitation to the Villa, reached from the rear and it ends on the transparent spaces, an hinge between internal and external life in the garden.
The recovery is conducted on various fronts, enhancing each renewable component. The structures are maintained thanks to strengthen interventions and the energy consumption is reduced by systematizing various efficiency and insulation measures. The interior parquet it's realized by reusing the ancient roof's beams. The historical doors are restored.
On the one hand, the wish to read the historical volume. On the other, functionalist solutions. Where necessity prevails, it cuts on past, relationships are opened, the facade layout breaks. Balances and dissonances to offer a new, contemporary image, opposite to historical reconstruction.


 


Nuovi occhi per villa trisano
Bra (CN), Piemonte - Italia


Piemonte, Langhe, Roero, si arriva a Bra. Villa Trisano è qui, affacciata sulla città e le Alpi. Una residenza alto-borghese, sobria e priva di ornamenti. Invisibile, fra gli alberi, sulla collina dov'era l'antico caseificio della famiglia da cui eredita il nome.
Origini e territorio suggeriscono ai proprietari la vocazione futura, l'ospitalità. Con il progetto si inverte il rapporto, riservatezza – apertura, l'idea è semplice: aprire gli occhi a Villa Trisano. Svelare, far emergere l'edificio oltre le chiome. I nuovi occhi, sei abbaini, intersecano il tetto. Semplici finestre aprono la vista sul paesaggio. L'architettura si slancia, con rapporto nuovo, bidirezionale, da e verso il contesto.
Parallelamente si rivitalizza l'edificio, con interventi minori e approccio minimale. Le facciate vengono liberate dalle aggiunte e si completa il porticato. Qui la richiesta è vincolante: non demolirlo.
Il colonnato diventa l'occasione per nuove relazioni con il parco. Un “racconto” che inizia con l'invito alla Villa, raggiunta dal lato posteriore, e si conclude nel giardino con gli ambienti trasparenti, cardine fra vita interna e esterna.
Il recupero è condotto su vari fronti, valorizzando ogni componente rinnovabile. Le strutture sono rinforzate con opere di consolidamento e vengono ridotti i consumi, sistematizzando diversi interventi di efficientazione e isolamento. Si recuperano le antiche travi della copertura, da cui si ricava il parquet. Le porte storiche interne vengono restaurate.
Da un lato, la volontà della lettura storica. Dall'altro, soluzioni di matrice funzionalista che portano, dove prevale la necessità, a troncare col passato, tagliare, aprire, infrangere rapporti e disegno di facciata. Equilibri e dissonanze per offrire un'immagine nuova, contemporanea, opposta alla ricostruzione storica.


Crediti
Progetto: Bodà Architetti - www.bodaarchitetti.it
Foto: Barbara Corsico Photograpy – www.barbaracorsico.com

5 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    NEW EYES FOR VILLA TRISANOBra (CN), Piedmont - Italy Piedmont, Langhe, Roero. We're arrived in Bra. Villa Trisano is here, overlooking the landscape and Alps. It's an upper-class country dwelling. It's on the hill, hidden by the trees. In the same place where it existed the family's ancient dairy, from which it inherit the name. Origins and landscape suggests to the howners the future of the building in hospitality business. The project rethinks the relationship with the context. From hidden...

    Project details
    • Year 2020
    • Work started in 2017
    • Work finished in 2020
    • Main structure Masonry
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Recovery/Restoration of Historic Buildings / Structural Consolidation / Building Recovery and Renewal
    Archilovers On Instagram
    Lovers 5 users