Door To Mérida House

Mérida, Yucatán / Mexico / 2019

47
47 Love 1,925 Visits Published

¡The trees stays!


 


Phrase that starts the first interview with users in the field, a couple of pre-existing bays, the first with a soot-stained tile where the color of the clay on the tiles was barely noticeable, and the second could hardly be held covered with sheet metal. The remaining space of the land was full of brush and three trees that we knew well from the beginning would play an important role at the time of the distribution of the project.


 


A Ramon tree, one from Pixoy set up the outdoor space of the terrace with swimming pool and a Ceiba, that by its size, is shown as the protective mother of the house within the proportions of the land.


 


The rehabilitation of the facade that protects the tile suggests the main access where the hall and lobby are housed, with the intention of highlighting the characteristic features of the original construction and hosting an appropriate use of our project; a recess before reaching the common areas is formed by a small central garden that will help service spaces go unnoticed.


 


The new extensions of the house such as the kitchen, dining room and bedrooms were conceived as simple volumes always looking for them to be architecturally defined to complement and coexist with the existing building.


 


All new spaces of the house were treated in such a way that they allow maximum capture of light and wind inside, while retaining their monolithic appearance from the outside in relation to the old building. With the intention of relating all the guiding spaces of the project  as corridors, terraces, outdoor gardens and interior patios were directly connected to every room of the house, Thanks to the spatial continuity between them and to the outside, thanks to the large windows and terraces.


 


The integrity of the white cement volumes in combination with the wood and the red pigmented cement corridors achieve a contrast in the materiality of the whole, giving the house an open and relaxed character.


The result is an authentic project in which the characteristic features of the building have been respected, highlighting the tradition of construction in the city, but adapting it to current use.

47 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    ¡The trees stays!   Phrase that starts the first interview with users in the field, a couple of pre-existing bays, the first with a soot-stained tile where the color of the clay on the tiles was barely noticeable, and the second could hardly be held covered with sheet metal. The remaining space of the land was full of brush and three trees that we knew well from the beginning would play an important role at the time of the distribution of the project.   A Ramon tree, one...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 47 users