Can Sau. Emergency scenery

Consolidation and adaptation of a party wall in the center of Olot Olot / Spain / 2019

53
53 Love 2,482 Visits Published

unparelld'arquitectes: Eduard Callís, Guillem Moliner
Quim Domene, visual artist



Can Sau house was located in the old city centre of Olot, where nowadays demolitions are not unusual. Given that half of the building was affected by street alignment, it was demolished, leaving an urban void characterized by a party wall and four stepped buttresses that faced the side façade of the church of the patron saint of Olot. For different reasons, the same consequences: abandoned lots, loss of urbanity, disfigurement of the street, destruction of the ordinary landscape.


Upon request for a pavement project and an ongoing contract for a waterproof metal cladding, the assignment was reformulated. It was urgent to allocate resources to the vertical plane to endow the space with urbanity, apart from guaranteeing the waterproof qualities of the party wall. In the compact city, the façades take responsibility for giving shape and character to the street.


With hollow brick, an emergency scenery was built. It completes what the buttresses suggest, revealing in the background the traces of domestic activity marked on the party wall. A construction of three vaults and four niches is offered to the public space as a porous façade, accompanied by a minimum of stands. It is an unfinished and appropriable structure. The visual artist Quim Domene intervenes a posteriori in the niches, with elements allegorical to the history of the neighborhood.


The Tura church, confined between narrow streets, now gains a public space, presided by the blinded door of the previous temple of the XV century.


 


Credits


Situation
Can Sau. Carrer Valls Nous, 1. 17800 Olot. Catalonia, Spain
42.182175, 2.491457


Authors
unparelld'arquitectes: Eduard Callís, Guillem Moliner
Quim Domene, artista visual


Design and construction team
Clàudia Calvet, Xevi Rodeja, Sara Palmada, Sergi Jiménez


Structural Designer
Amaia López


Building Engineer
Gemma Planagumà (Olot town hall)


Client
Olot town hall


Builder
Construo Construccions Generals


Photographs
José Hevia
Roger Serrat-Calvó
Esteve Moner, 1904. Arxiu Comarcal de la Garrotxa. Col·lecció d’imatges de Josep Ma. Dou Camps


Gross Built Area
113 m²


Project
2018


Completion
2019


[ES]


Can Sau se situaba en el centro histórico de Olot, donde las demoliciones no son inusuales. Dado que la mitad de la casa estaba afectada por alineación de vial, se derribó, dejando un vacío urbano presidido por una medianera y cuatro contrafuertes escalonados, enfrentados al lateral de la iglesia de la patrona. Por distintos motivos, las mismas consecuencias: solares abandonados, pérdida de urbanidad, desfiguración de la calle, destrucción del paisaje ordinario.


Ante una solicitud de un proyecto de pavimento y una contrata en curso para un tabique pluvial de chapa metálica, se reformula el encargo. Es urgente destinar los recursos en el plano vertical para dotar de urbanidad al espacio, aparte de garantizar la estanqueidad de la medianera. En la ciudad compacta, las fachadas asumen la responsabilidad de dar forma y carácter a la calle.


Con ladrillo hueco, se construye una escenografía de urgencia que completa lo que insinúan los contrafuertes, dejando ver en el fondo las huellas de la actividad doméstica marcadas en la medianera. Una construcción de tres bóvedas y cuatro nichos se ofrece al espacio público como una fachada porosa, acompañada de un mínimo graderío. Es una estructura inacabada y apropiable. El artista visual Quim Domene interviene a posteriori en los nichos, con elementos alegóricos a la historia del barrio.


La iglesia del Tura, confinada entre calles estrechas, gana ahora un espacio público, donde preside la puerta tapiada del antiguo templo del siglo XV.


 

53 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    unparelld'arquitectes: Eduard Callís, Guillem Moliner Quim Domene, visual artist Can Sau house was located in the old city centre of Olot, where nowadays demolitions are not unusual. Given that half of the building was affected by street alignment, it was demolished, leaving an urban void characterized by a party wall and four stepped buttresses that faced the side façade of the church of the patron saint of Olot. For different reasons, the same consequences: abandoned lots, loss...

    Project details
    • Year 2019
    • Work finished in 2019
    • Status Completed works
    • Type Urban Renewal
    Archilovers On Instagram
    Lovers 53 users