Casa MM

Montagut / Spain / 2020

112
112 Love 4,564 Visits Published

Two landscapes, two views.
The site is located on the slopes of Alta Garrotxa in the municipality of Montagut (Girona -
Catalonia) facing south towards the Fluvià river valley. The impressive landscape penetrates the
living space generating a distant view from the inside. The second view, towards a small stream,
creates an intimate and private space.
The functional program is designed for the parents and their daughter sharing the same
residence while each unit maintains its privacy and its own garden.
The house is articulated on the land with the idea to become part of the landscape itself,
generating volumes of concrete that make up the transitioning spaces and their different
atmospheres. These spaces are located around two open areas of the home, the living room and
the bedrooms, with their porches with views to the valley and the stream.
The concept of the house is a reinterpretation of the three-nave structure of the traditional
Catalan farmhouse (Masia), combining a structure of concrete and a central nave with steel
beams. The concrete walls are inspired by rural structures: pinewoods were used as formworks
for the concrete walls imprinting their rough texture. These walls will, with time, come to a
complete harmony with the landscape, colored like the land from which they were built.


Location Montagut, Girona (Catalonia).
Studio Atheleia Arquitectura
Design Team Salvador Tarradas, Borja Fernández, Cristina Franco
Collaborators Ramon Soler, Quim Gallart.
Structure Blázquez-Guanter.
Renders José Roldán.
Architectural Technician Ramon Soler.
Photos Pep Sau.
Builders Obres Volcans (Main Builder), Plantalech (Facades), Almohaya, Biot Renovables,
Altusa (Facilities).


[ES]
Dos paisajes, dos miradas.
La finca se sitúa en las laderas de la Alta Garrotxa en Montagut (Girona), orientada al sur hacia
el valle del río Fluvià. Un paisaje imponente, que traspasa la casa, semienterrada, genera la
mirada lejana desde el interior. La segunda mirada, hacia el arroyo, crea un paisaje íntimo y
privado. Un programa para unos padres y su hija, viven juntos, a la vez que cada unidad
mantiene su privacidad y su propio jardín.
La casa se articula en el terreno con la voluntad de formar parte del propio paisaje, generando
unos volúmenes de hormigón que conforman los espacios intermedios y sus diferentes
atmósferas. Estos espacios intermedios se sitúan alrededor de las dos zonas abiertas de la casa, la sala y los dormitorios, con sus porches y miradas hacia el valle y el arroyo.
La modulación de la casa nace de la reinterpretación de la estructura de tres naves de la masía
tradicional catalana, combinando una estructura de hormigón con una nave central ligera de
viguetas metálicas. Los muros de hormigón se inspiran en las estructuras rurales donde se
emplearon para encofrar los muros de hormigón maderas de pino gallego colocadas a testa,
dejando a la vista la textura en bruto en la colocación. Estos muros con el paso del tiempo llegan
a una sintonía completa con el paisaje, coloreados como la propia tierra de donde se han
construido.

112 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Two landscapes, two views.The site is located on the slopes of Alta Garrotxa in the municipality of Montagut (Girona -Catalonia) facing south towards the Fluvià river valley. The impressive landscape penetrates theliving space generating a distant view from the inside. The second view, towards a small stream,creates an intimate and private space.The functional program is designed for the parents and their daughter sharing the sameresidence while each unit maintains its privacy and its...

    Project details
    • Year 2020
    • Work finished in 2020
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 112 users