Church and Community Centre in Castel di Lama

Castel di Lama / Italy / 2018

18
18 Love 1,295 Visits Published

The church is the last building, in order of construction, of the parish centre designed by studio_continiarchitettura. The complex includes sporting and recreational facilities, spaces for education and meeting places, creating an urban system that promotes community life. The project, developed from a competition held in 2006, is deeply rooted in its context, both through the disposition of its volumes and the use of local materials.


The relations with the surrounding settlement are further enhanced by the pedestrian path that passes through the parvis, which extends in the large square garden. This space is bordered by a simple wall on the southern side and by a closed portico towards the main road. Those limits create a sense of gathering, a space that suits the needs of community life and collective meetings. A fundamental element of the project is the public pedestrian path that cuts through the complex, separating the church from the volumes for the parish activities and suggesting possible urban connections with the surrounding public areas. The bell tower, placed towards the main street and the settlement, indicates the position of the parish centre to the surrounding area, thanks to its height. The exterior of the church is characterised by its façade in slabs of travertine forming a filter that allows glimpsing inside the building.


The interior accommodates a large suspended elliptical velarium, place for the assembly and space for the liturgy. The elements for the liturgy (baptismal font, ambo, altar, seat, crucifix and tabernacle) are placed along a path that cuts the chancel longitudinally and reaches a garden on the back of the church, in which an olive tree is planted. The assembly dispositions follows the dictates of the Second Vatican Council, with the chancel surrounded by the seats for the believers, forming the essence of the Church. The ambo and the altar are placed on the foci of the ellipse, facing each other, emphasizing the equal dignity of the Eucharist and of the Word. The magnificent artworks in travertine by Giuliano Giuliani, placed inside the church, spiritually define the places of the liturgy.


 


[IT]


Frutto di un concorso del 2006, il progetto sviluppa l’idea di un radicamento al luogo delle strutture edilizie attraverso la disposizione volumetrica e l’utilizzo di materiali locali, relazionandosi con l’abitato con percorsi pedonali che attraversano lo spazio del sagrato che si allarga nella vasta piazza giardino.


L’edificio dedicato al culto si caratterizza all’esterno per la grande facciata in lastre di travertino utilizzate come filtro per intravedere gli spazi interni della chiesa.


L’interno accoglie un grande velario ellittico sospeso, luogo dell’assemblea e spazio della liturgia. I luoghi liturgici, fonte battesimale, ambone, altare, sede, crocefisso e tabernacolo sono disposti lungo un percorso che attraversa longitudinalmente lo spazio presbiteriale per concludersi in un giardino dove è stato collocato un ulivo.


La disposizione dell’assemblea interpreta i dettami del concilio vaticano secondo, con la zona presbiteriale circondata dalle sedute dei fedeli a formare la sostanza del farsi “Chiesa”. L’altare e l’ambone sono collocati frontalmente nei due fuochi dell’ellisse per rimarcare la pari dignità della mensa e della parola.


All’interno della chiesa le magnifiche opere artistiche in travertino di Giuliano Giuliani definiscono in modo spirituale i luoghi della liturgia.

18 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The church is the last building, in order of construction, of the parish centre designed by studio_continiarchitettura. The complex includes sporting and recreational facilities, spaces for education and meeting places, creating an urban system that promotes community life. The project, developed from a competition held in 2006, is deeply rooted in its context, both through the disposition of its volumes and the use of local materials. The relations with the surrounding settlement are further...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 18 users