Lake House

Alvorada do Sul / Brazil / 2017

17
17 Love 461 Visits Published

This house, located in Alvorada do Sul, in a site right next to the Paranapanema River was an amazing opportunity to explore the relation between built and natural environment. The design seeks to adapt to the geography, the lengthy shape of the site and to appreciate the beautiful view over the wetlands of the river, quite wooded in the section.


Being so, the design takes party of the topography to assume a role of a belvedere for this holiday house. The volume is then divided in two retangular blocks - private and social. The volumes are slightly miss-aligned, to create movement and independence.


The first, is closer to the entrance of the site, providing quick access and privacy for three bedrooms. The highlight is the main suite, which overview the property and the river, framed by the opening in front of the bed - a deserved private belvedere for the owners.


The later, goes deeper on the site, reaching the pool and the generous back garden, connecting inside and outside through an elevated wooden deck. This block works as a pavilion, hosting living, dinning and kitchen. The open plan, allows not only a dynamic use of these spaces, but also an unblocked view to the river from anywhere inside.


Finally, the main aspect of this house is its materiality. The private volume was finished using stones extracted from the site before construction, adding a beautiful layer of the red colours from the region to the project. Moreover, the social volume has a particular history: it was built using bricks from an old factory owned by the family, which were disassembled carefully to build their new holiday house. This process is known as upcycling, which consists in the reuse of a discarded material without the necessity of any transformation.


[pt]


O projeto desta casa localizada em Alvorada do Sul, em frente ao Rio Paranapanema foi uma grande oportunidade em explorar a relação da arquitetura com a natureza. As principais condicionantes do projeto foram as dimensões alongadas do terreno, seu perfil em desnível acentuado, e claro a conexão e a vista para o lago nos fundos do terreno.


Então, o partido do projeto busca uma inserção harmoniosa da residência no lote ao mesmo tempo que faz uso de seu relevo natural para transformar a residência em uma espécie de mirante para o lago. Sendo assim, optou-se por dividir a casa em duas lâminas longitudinais ao terreno, dividindo o setor social do setor íntimo, criando um respiro natural entre os volumes construídos. Esses dois volumes foram deslocados entre si, aproximando o setor privado ao acesso e ao mesmo tempo, aproximando o setor social do lago.


O bloco social se caracteriza como um grande pavilhão, com ambientes totalmente integrados entre si, permitindo não somente a conexão entre os indivíduos nesses espaços mas também o acesso a vista para o lago à todos. Outro elemento de destaque desta lâmina é a prolongação da cobertura desse pavilhão para fora, criando um deck protegido de contemplação da vista e da área de lazer da residência. Já o bloco íntimo se destaca principalmente pela sua suíte principal, caracterizada por uma grande abertura para o lago, tornando-a em um mirante íntimo.


Contudo, o ponto alto deste projeto se encontra na materialidade da casa: o bloco social foi construído com tijolos reaproveitados de uma antiga fábrica do cliente e o bloco íntimo foi materializado com pedras encontradas no próprio terreno da obra. Esse conceito é conhecido como ‘upcycling’ onde um material considerado descartável é transformado em um material reutilizável sem a necessidade de qualquer processo de reciclagem.


Project Team


Arthur Brizola
Franco Faust
Gabriel Schneider
João Gabriel Küster Cordeiro
Lucas Aguillera
Thiago Augustus
Victor Vilela

17 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    This house, located in Alvorada do Sul, in a site right next to the Paranapanema River was an amazing opportunity to explore the relation between built and natural environment. The design seeks to adapt to the geography, the lengthy shape of the site and to appreciate the beautiful view over the wetlands of the river, quite wooded in the section. Being so, the design takes party of the topography to assume a role of a belvedere for this holiday house. The volume is then divided in two...

    Project details
    • Year 2017
    • Work finished in 2017
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 17 users