Guaecá II House

São Sebastião / Brazil / 2018

12
12 Love 356 Visits Published

Guaecá House is located in a residential condominium overlooking the ocean in the coast of the state of São Paulo.


The lower floor is composed of a single living and dining space surrounded by sliding glass doors that limit the outdoors. They provide uninterrupted view towards the ocean and when pulled aside create one expansive terrace space connecting the social area to the pool and garden area.


The service spaces are located opposite to the sea view in a closed and more reserved area. Its walls help to ensure privacy to the rest of the house separating it from the street and neighbors nearby.


On one side, in the upper floor, are located side-hung windows that provide natural light and ventilation into the living room. And on the other side, are located the bedrooms covered by sliding slatted wooden panels. When slid open, they extend the rooms to a small deck facing the ocean and surrounding landscape.


Prefabricated wooden structure (CLT - cross laminated timber) measuring 4.45 x 4.80m, from ITA Construtora, was used for the structuring of the house.


[PT]
Localizada em um condomínio na praia de Guaecá no litoral norte de São Paulo, a casa ocupa um lote pé na areia de frente para o mar.


O andar inferior integra todos os espaços sociais em um único ambiente que se abre completamente em direção ao mar através de portas de correr que se recolhem transformando o térreo em uma grande varanda. A área de serviço localiza-se em um espaço fechado formando uma caixa que ajuda a “separar” o pavilhão do vizinho e da rua externa.


No andar superior localizam-se as suítes e sala íntima que por sua vez também se abrem para um deck mais privativo.


A estrutura da casa usa o MLC (composto de madeira laminada colada) da Ita construtora, que possibilitou vãos de 4,45m x 4,80m correspondentes a cada suíte. O fechamento de lajes e de cobertura é feito com placas cimentícias e manta alvitra e os fechamentos laterais de alvenaria leve e caixilhos de alumínio.


A fachada oposta à vista se abre apenas no segundo andar através de vitrôs basculantes de alumínio que quando abertos permitem o efeito de ventilação cruzada da área de estar, além de receber a luz da face NE.


No andar superior brises basculantes protegem a fachada SW do sol poente e mantem a privacidade dos dormitórios.


Project Team


Author: Pablo Alvarenga, Adriana Zampieri, Daniel Semião, Beatriz Souza, Manoel Maia

12 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Guaecá House is located in a residential condominium overlooking the ocean in the coast of the state of São Paulo. The lower floor is composed of a single living and dining space surrounded by sliding glass doors that limit the outdoors. They provide uninterrupted view towards the ocean and when pulled aside create one expansive terrace space connecting the social area to the pool and garden area. The service spaces are located opposite to the sea view in a closed and more...

    Project details
    • Year 2018
    • Work finished in 2018
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 12 users