Alto de Pinheiros House

São Paulo / Brazil / 2016

33
33 Love 1,231 Visits Published

The Alto de Pinheiros house program spreads along the ground level taking good advantage of its site. With an L-shaped plan, covered by a large marquee, it encompasses 3 courtyards ensuring the presence of nature in all major spaces of the house. In the second floor, are located the service rooms and the gym.


Supported by slim metal pillars, a veranda was created along the L-plan’s whole inner edge. It connects directly to all living and dining spaces when the sliding doors are open, allowing them full view and direct access to the main garden courtyard. The veranda’s wide roof overhang helps shade and avoids overheating of the glass facades.


In order to improve light distribution, several skylights were created throughout the house guaranteeing natural light to reach the interior. Perforated walls also allow the entry of natural light while preserving privacy in the rooms.


When in the living room, it is possible to contemplate the sky and the adjacent water courtyard. An inner garden separates the dinning, living and intimate spaces.
The sleeping spaces and family room open up to a more private courtyard that serves as a playground and an intimate outdoor space.


[PT]


A Casa Alto de Pinheiros é resultado de uma reforma que aproveitou estrutura e fundações da casa antiga, cuja implantação em L era apropriada em relação à orientação solar e à posição do terreno no quarteirão.


A parte social ocupa a face interna desse L, e é organizada em torno de pátios que garantem presença de vegetação nesses ambientes. Ainda na face interna da casa, foi criada uma varanda apoiada em esbeltos pilares metálicos que, com o recolhimento dos caixilhos, interliga todos os espaços de estar e jantar, permitindo a eles plena vista e acesso ao jardim central. O largo beiral configurado pela cobertura da varanda também tem como função evitar o aquecimento da fachada interna de vidro.


Project Team


Author: Pablo Alvarenga, Manoel Maia, Adriana Zampieri
Team: Gabriel Rocchetti, Carolina Calmon


No segundo piso, localizam-se as acomodações de serviço e uma sala de ginástica. De modo a garantir a entrada de luz natural em todos os cômodos, foram criadas claraboias por toda a casa e paredes com elementos vazados metálicos que também têm a função de permitir a continuidade na passagem da luz natural ao mesmo tempo em que protegem a privacidade dos ambientes.


Da sala de estar pode-se contemplar tanto o céu quanto o pátio d’água adjacente. Um outro pátio, ajardinado e interno à casa, divide os espaços do jantar e estar, das acomodações. Esses ambientes, com as suítes e sala íntima, voltam-se para um pátio utilizado como playground e solário externo.

33 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The Alto de Pinheiros house program spreads along the ground level taking good advantage of its site. With an L-shaped plan, covered by a large marquee, it encompasses 3 courtyards ensuring the presence of nature in all major spaces of the house. In the second floor, are located the service rooms and the gym. Supported by slim metal pillars, a veranda was created along the L-plan’s whole inner edge. It connects directly to all living and dining spaces when the sliding doors are open,...

    Project details
    • Year 2016
    • Work finished in 2016
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 33 users